HEJSAN
Järnspisen kom inte in i hemmen förrän på 1800.talet .
Det kan koppla laxpuddingen till det århundradet .
Alla sorters lådor var populära på den tiden ...
De dyra ingredienserna ägg och grädde...valde bönderna
att sälja för att få pengar till annat , t ex tyger och
verktyg .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rimmad lax i tunna skivor
700 g oskalad potatis
1 gul lök
1 kruka dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör/margarin
+ lite skirat smör till garnering
salt, grovmalen vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 150 grader .
2) KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten .
Häll av och låt svalna .
3) SKALA och finhacka löken .
Grovhacka dillen .
4) VISPA ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt
och 2 kryddmått peppar .
5) Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka
skivor .
Smöra en ugnssäker form 2 liter, (gärna springform).
Varva potatis, lax, hackad lök och dill .
Understa och översta lagret ska vara potatis .
Häll över äggblandningen . Klicka över smör .
6) TILLAGA i ugnen ca 1 timme.
Ta ut och låt svalna något .
SERVERA med skirat smör ,
hårt bröd - MINI - RUT och smör .
LYCKA TILL å SMAKLIG MÅLTID !