torsdag 9 mars 2023

KLASSISK LAXPUDDING , 4 PERS . (lunch /middag/ lunchlåda) .

 


                        HEJSAN 

 Järnspisen  kom inte in i hemmen förrän på 1800.talet .

 Det kan koppla laxpuddingen till det århundradet .

Alla sorters lådor var populära på den tiden ...

De dyra ingredienserna ägg och  grädde...valde bönderna

att sälja  för att få pengar till annat ,   t  ex  tyger och

 verktyg .


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rimmad lax i tunna skivor 

700 g oskalad potatis

1 gul lök

1 kruka dill

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

50 g smör/margarin

+ lite skirat smör till garnering

salt, grovmalen vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 150  grader .

2)  KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten .

Häll av och låt svalna .

3)  SKALA och finhacka löken .

Grovhacka dillen .

4)  VISPA  ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt

och 2 kryddmått peppar .

5)  Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka 

skivor .

Smöra en ugnssäker form 2 liter, (gärna springform).

Varva potatis, lax, hackad lök och dill .

Understa och översta lagret ska vara potatis .

Häll över äggblandningen .  Klicka över smör .

6)  TILLAGA i ugnen ca 1 timme.

Ta ut och låt svalna något .

SERVERA med skirat smör ,

hårt bröd - MINI - RUT och smör .


LYCKA TILL å  SMAKLIG  MÅLTID !