måndag 26 december 2022

NYÅRSAFTON , MIN BLÅBÄRSKRÄM MED VANILJKESELLA , sugen på nått sött ) 4 - 5 personer .

 

                     HEJSAN  !




HÄR ÄR RECEPTET :

KOKA upp 1/2 - 3/4 dl socker (den större mängden till osockrade bär)

och 5 dl vatten i en kastrull .

LÄGG i 5 dl blåbär , färska eller frysta  och koka dem 2 - 3 minuter .

SMAKA  av och tillsätt eventuellt  lite mer socker .

RÖR ut 3 msk potatismjöl i 1/2 dl kallt vatten .

TA  kastrullen från värmen .

TILLSÄTT  redningen i en fin stråle under omrörning .

KRÄMEN ska sedan bara koka upp .

HÄLL upp den och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan .

SERVERA krämen avsvalnad eller kall med mjölk .


VID SERVERING :

Toppa med vaniljkesella och krossade digestivekex .


HOPPAS DET SMAKAR  och  GOTT NYTT ÅR !




MIN KLASSISKA RÄKSOPPA .... 4 PERS.

 


                    HEJSAN  !


...får DU  om DU till 4 personer skalar 600 g räkor 

och sparar skalen .

SKIVA  1 morot ,  strimla 1/2 purjolök .

HETTA upp 1 msk smör i en kastrull lägg i räkskalen 

och grönsakerna , fräs ett par minuter .

RÖR i 1 msk tomatpure' ,  häll på 8 dl vatten , 

koka upp under lock  20 minuter .  Sila av .

KOKA upp buljongen , smula i 2 fiskbuljongtärningar ,

vispa  i 2 dl creme fraiche .

LÅT soppan  koka några minuter .

SMAKSÄTT med 2 msk konjak eller vatten salta å peppra.

LÄGG räkorna i soppan  och värm försiktigt .

GARNERA med 3 msk finklippt dill , SERVERA med bröd .


HOPPAS DET SMAKAR 

GOTT NYTT ÅR !


MIN GODA SAFFRANSDOFTANDE TORSKGRATÄNG TILL NYÅR , 4 PERS:

 


                         HEJSAN !

  

ETT enkelt sätt  att få  smak på  fisken  

och  bevara den saftig  är  att  tillaga den

i form .

Använd  frysta  block  eller  färsk  fisk -

allt  efter  tillgång .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g torsk eller hokifile

2 fänkålsstånd

4 tomater

2 msk finhackad gul lök

smör/ margarin  till formen 

2 msk hummerfond ur flaska

2 dl grädde

1 paket saffran , 1/2 g

salt, malen vitpeppar

TILLBEHÖR :

kokt eller pressad potatis


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fänkålen i klyftor  och  koka  dem

i lättsaltat vatten .

Lägg  fänkålen  i  en  smord  eldfast  form .

Sätt ugnen på 175 grader .

2)  SKÄR  tomaterna  i  klyftor  och  ta  bort 

kärnhus  och  skinn  .

Fördela löken  över  fänkålen  och  lägg  fisken

ovanpå .  Fördela  tomatköttet  över .

3)  BLANDA  hummerfond,  grädde  och  saffran 

i  en  bunke .

Slå  blandningen  över  fisken .

Krydda  med  salt  och  malen  vitpeppar .

4)  STÄLL  formen  i  ugnen  i  30  minuter .

5)  SERVERA  med  kokt  eller  pressad  potatis .

Ha några goda blad till .

GOTT  NYTT  ÅR !