torsdag 21 december 2017

SAFFRANSRIS MED RÄKOR 4 PORT .



               HEJSAN !

Å ,,  det  var  gott  !

TREVLIG  och  lättlagad  bjudrätt ,
serveras  varm,  men  kan  lagas  i  förväg
och  serveras  kall.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök ,
2  röda  paprikor ,
1/2  g  saffran ,
4  port.  ris,
1  kg  räkor ,
DILL- &  GRÄSLÖKSSÅS :
2  dl CREME Fraiche ,
2  msk  majonnäs ,
1/2  dl  hackad  dill ,
1/2  dl  klippt  gräslök ,
GARNERING :
salladsblad ,
dillvippor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ingredienserna,  smaka  av  med  salt  och  peppar.
Ställ  kallt .
SKALA  och  finhacka  löken,  ansa  och  tärna  paprikan .
Fräs  hacket  mjukt  några  minuter  under  omrörning  
tillsammans  med  saffran  i  en  stekpanna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
KOKA  riset  enligt  anvisningar  på  förpackningen .
Skala  räkorna .
Ta  undan  ca  25  räkor   och  blanda  resterande  räkor  med 
saffransfräset  och  det  varma  riset .
SKÖLJ  en  rund  sockerkaka -form   (med  hål  i  mitten ) som 
rymmer  ca  1 1/2  liter  med  kallt  vatten .
LÄGG  de  25  sparade  räkorna  i  en  tät  ring  i  botten  på
formen .
Packa   ris-blandningen  hårt  i  formen   och  tryck  till .
STJÄLP  upp  riset  på  ett  stort  fat .
GARNERA  med  små  salladsblad  och  dillvippor .

TIPS !   Det  går  också  bra  att  ställa  formen  i  ugnen  på
175  grader  för  varmhållning  fram  till  servering.
Avlång  sockerkaka form  kan  också  användas .

GOD  JUL ,
                            LYCKA  TILL !