måndag 30 december 2019

FÄRSKA MORGONBRÖD, MED BLÅBÄRSSMOOTHIE .10-12 ST.




                       HEJSAN !

Himla gott med nybakta bröd , på morgonkvisten !

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
3 dl vatten eller mjölk
1 dl kesella
1 tsk salt
1/2 dl krossat linfrö
2 dl fiberhavregryn
5 - 6 dl  vetemjöl -  BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
RÖR ut jästen med lite av den kalla vätskan
och tillsätt sedan resten .
RÖR ner kesella, salt, linfrö och fiberhavregryn.
ARBETA ner vetemjölet men spara lite till
utbakningen .
LÅT degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och arbeta den
smidig med resterande mjöl .
FORMA degen till en rulle, ca 40 cm och skär i 10-
12 bullar .
LÄGG bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
TÄCK  dem med bakduk .
STÄLL plåten i kylskåp över natten .
SÄTT ugnen på 250 grader.
TA ut bullarna från kylen och låt stå i rumstemperatur
medan ugnen värms .
STRÖ lite fiberhavregryn på bullarna .
GRÄDDA bullarna mitt i ugnen 10 - 12 minuter.
LÅT dem svalna på ett galler .

BLÅBÄRSSMOOTHIE :
250 g djupfrysta blåbär
2 bananer
8 dl SOLHAVRE
eller naturell yoghurt
2 msk honung
1/2 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA blåbär, SOLHAVRE, honung och vanilj-
socker.  Häll upp i glas .
SERVERA SMOOTHIEN tillsamman med
morgonbröden .

GOD FORTSÄTTNING !