måndag 3 september 2018

PYTT I PANNA PÅ SUNDARE VIS. 4 PORT.




               HEJSAN !

Gillar Ni pytt i panna ?
Det här är en sundare variant,  varför inte smaka !
Det blir en del att skala och skära, men det är värt
besväret. BE  barnen om hjälp , det brukar dom gilla!

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 STOR palsternacka
200 g gulbetor eller kålrot
200 g rotselleri
1 msk flytande smör/margarin  eller rapsolja
salt
1 gul lök
300 - 400 g mager falukorv
1 dl finhackad bladpersilja
senapssås till serveringen.
KALL  SENAPSSÅS :  3 dl gräddfil, 1 msk Dijonsenap ,  salt och peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär rotfrukterna i ganska stora bitar , ca 1x1 cm.
Bred ut rotfrukterna i en bakpappersklädd långpanna .
Ringla över smör/margarin eller oljan och salta .
UGNSBAKA i 225 grader i 30 minuter.  RÖR  om då och då .
Hacka under tiden löken fint och skär korven i tärningar.
Tillsätt lök och korv när det återstår 10 minuter .
Strö på rikligt med hackad bladpersilja vid serveringstillfället.
Servera med till exempel  KALL SENAPSSÅS.

LYCKA TILL !



KÖTTKORV, MED HEMLAGAD ROTMOS, 4 PORT.



               HEJSAN !

mmm...Rotmos  är lättare att göra än man tror
och hemgjort rotmos  är dessutom så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1kg  kålrot
4 stora morötter
700 g potatis
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande smör/margarin
salt å peppar
400 g köttkorv eller fläskkorv
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
salt
SERVERING:
sallad och senap

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålrot och morötter i skivor eller bitar.
Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter.
Skala och skär potatisen i skivor och tillsätt dem till
koket efter halva tiden.  KOKA tills allt är mjukt.
Häll av spadet men spara det.  Mosa rotfrukterna med
en potatisstöt .  Tillsätt fettet, salt, peppar och spad om
det behövs .  GÖR 5-6  hål i korven med en grov sticka
eller gaffel, innan Du lägger den i vattnet.
KOKA korven tillsammans med pepparkorn, lagerblad
och salt i vatten så det täcker i 20 minuter.
SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .
ÄT rotmos och köttkorv tillsammans med sallad och senap.

LYCKA TILL !
....mmm !

KÖTTFÄRSSÅS EXTRA, 4 port.




                         HEJSAN !

Extra gott , tycker jag med CREME Fraiche i köttfärssåsen,
- eller vad tycker Du ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4 port. pasta t ex  LASAGNETTE  eller  Tagliatelle
300 g  köttfärs
smör/margarin
1 purjolök
100 g rökt skinka
1 /2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl chilisås
1 msk soja
1 dl vatten
2 dl CREME Fraiche
1- 2 vitlöksklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Bryn köttfärsen i fettet i en gryta .
Strimla purjolöken  och låt den bryna med.
Skär skinkan i små tärningar .
BLANDA  köttfärs  och  purjolök  med  skinka, salt,
peppar, chilisås, soja , vatten och  CREME Fraiche.
Pressa  i  vitlök .  LÅT koka 5 - 10 minuter .
RÖR då och då .
SERVERA med nykokt pasta.  SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !

VALLMOFRÖ- KAKA , 8 BITAR .



                   HEJSAN !

Kan man verkligen ha vallmofrön i mjuka kakor ?  kanske Du undrar .
Varifrån det ursprungligen  kommer   känner jag inte till .
Däremot vet jag, att kakan alltid blir lika uppskattad .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl mjölk
80 g vita vallmofrön
saft och skal av 1 /2 citron
250 g mjukt smör/margarin
200 g socker,  ca 2 1/2 dl
3 ägg
2 dl grahamsmjöl, ca 125 g
2 dl BERTE QVARN- vetemjöl, ca 120 g
1 /2 tsk salt
2 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till kokpunkten och rör  ner vallmofröna.
Låt det svalna och tillsätt citronsaften.
VISPA  smör eller margarin vitt och pösigt.
Blanda  ner äggen  - ett  åt gången - medan Du fortsätter
att vispa .  Blanda de två mjöl- sorterna med saltet och
bakpulvret  och rör ner  blandningen i  äggsmeten
växelvis med mjölken.  Häll  i  smord  1 1/2 liters form
beströdd med vallmofrön.
GRÄDDA i 160 grader ca 1 timma .
Låt kakan svalna  och  pudra  sedan över florsocker.
Skär  upp  i 8  bitar  och  GARNERA med citronskiva
på varje kak-bit .

LYCKA  TILL !