måndag 3 september 2018
PYTT I PANNA PÅ SUNDARE VIS. 4 PORT.
HEJSAN !
Gillar Ni pytt i panna ?
Det här är en sundare variant, varför inte smaka !
Det blir en del att skala och skära, men det är värt
besväret. BE barnen om hjälp , det brukar dom gilla!
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 STOR palsternacka
200 g gulbetor eller kålrot
200 g rotselleri
1 msk flytande smör/margarin eller rapsolja
salt
1 gul lök
300 - 400 g mager falukorv
1 dl finhackad bladpersilja
senapssås till serveringen.
KALL SENAPSSÅS : 3 dl gräddfil, 1 msk Dijonsenap , salt och peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär rotfrukterna i ganska stora bitar , ca 1x1 cm.
Bred ut rotfrukterna i en bakpappersklädd långpanna .
Ringla över smör/margarin eller oljan och salta .
UGNSBAKA i 225 grader i 30 minuter. RÖR om då och då .
Hacka under tiden löken fint och skär korven i tärningar.
Tillsätt lök och korv när det återstår 10 minuter .
Strö på rikligt med hackad bladpersilja vid serveringstillfället.
Servera med till exempel KALL SENAPSSÅS.
LYCKA TILL !
KÖTTKORV, MED HEMLAGAD ROTMOS, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...Rotmos är lättare att göra än man tror
och hemgjort rotmos är dessutom så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1kg kålrot
4 stora morötter
700 g potatis
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande smör/margarin
salt å peppar
400 g köttkorv eller fläskkorv
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
salt
SERVERING:
sallad och senap
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålrot och morötter i skivor eller bitar.
Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter.
Skala och skär potatisen i skivor och tillsätt dem till
koket efter halva tiden. KOKA tills allt är mjukt.
Häll av spadet men spara det. Mosa rotfrukterna med
en potatisstöt . Tillsätt fettet, salt, peppar och spad om
det behövs . GÖR 5-6 hål i korven med en grov sticka
eller gaffel, innan Du lägger den i vattnet.
KOKA korven tillsammans med pepparkorn, lagerblad
och salt i vatten så det täcker i 20 minuter.
SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .
ÄT rotmos och köttkorv tillsammans med sallad och senap.
LYCKA TILL !
....mmm !
KÖTTFÄRSSÅS EXTRA, 4 port.
HEJSAN !
Extra gott , tycker jag med CREME Fraiche i köttfärssåsen,
- eller vad tycker Du ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 port. pasta t ex LASAGNETTE eller Tagliatelle
300 g köttfärs
smör/margarin
1 purjolök
100 g rökt skinka
1 /2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl chilisås
1 msk soja
1 dl vatten
2 dl CREME Fraiche
1- 2 vitlöksklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Bryn köttfärsen i fettet i en gryta .
Strimla purjolöken och låt den bryna med.
Skär skinkan i små tärningar .
BLANDA köttfärs och purjolök med skinka, salt,
peppar, chilisås, soja , vatten och CREME Fraiche.
Pressa i vitlök . LÅT koka 5 - 10 minuter .
RÖR då och då .
SERVERA med nykokt pasta. SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
VALLMOFRÖ- KAKA , 8 BITAR .
HEJSAN !
Kan man verkligen ha vallmofrön i mjuka kakor ? kanske Du undrar .
Varifrån det ursprungligen kommer känner jag inte till .
Däremot vet jag, att kakan alltid blir lika uppskattad .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl mjölk
80 g vita vallmofrön
saft och skal av 1 /2 citron
250 g mjukt smör/margarin
200 g socker, ca 2 1/2 dl
3 ägg
2 dl grahamsmjöl, ca 125 g
2 dl BERTE QVARN- vetemjöl, ca 120 g
1 /2 tsk salt
2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till kokpunkten och rör ner vallmofröna.
Låt det svalna och tillsätt citronsaften.
VISPA smör eller margarin vitt och pösigt.
Blanda ner äggen - ett åt gången - medan Du fortsätter
att vispa . Blanda de två mjöl- sorterna med saltet och
bakpulvret och rör ner blandningen i äggsmeten
växelvis med mjölken. Häll i smord 1 1/2 liters form
beströdd med vallmofrön.
GRÄDDA i 160 grader ca 1 timma .
Låt kakan svalna och pudra sedan över florsocker.
Skär upp i 8 bitar och GARNERA med citronskiva
på varje kak-bit .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)