söndag 3 april 2022

GOTTEGRISENS KOLA- GÖMMOR , ca 35 ST .

 


                                            HEJSAN !


Varför nöja sig med bara en kaka när man samtidigt

kan få en läcker- seg chokladkola ?    mm...! himla go' .

Dessa mjuka sega kakor ,  blev till när jag var så gott -

sugen så det inte gick att stoppa , jag var tvungen att 

göra något ! ? .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör / margarin - rumsvarmt

2 1/ 4 dl strösocker

1 äggula

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

1 kryddmått salt

1 tsk vaniljsocker

FYLLNING :

choklad fyllda kolor , dumle eller rollo 

UGN :  175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .

Använd gärna matberedare eller el visp .

Rör ner äggulan .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och 

rör  snabbt samman till en deg .

Arbeta inte degen för länge

(gäller speciellt om Du använder matberedare )

Låt degen vila svalt ca 30 minuter .

RULLA bollar och lägg i små  pappersformar .

Tryck ner en kola i varje .

GRÄDDA mitt i  ugnen  12 - 15 minuter .

Gör gärna en provkaka först ,  gräddningstid 

och temperatur varierar från ugn till ugn .


LYCKA TILL !

KNÄCKIGA HAVREFLARN MED HAVSSALT , 20 ST.

 


                                      HEJSAN  !


Flarnen är godast att äta samma dag , 

men kan förvaras torrt och svalt .

Knapriga och jättegoda !

Du kan använda flarnen på olika sätt ...


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin

3 1/2  dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 nypor havssalt


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull och rör ner havre,

socker och mjöl och blanda till en jämn smet .

KLICKA ut smeten på bakpappersklädda plåtar

och strö över lite havssalt på varje kaka .

GRÄDDA  havreflarnen mitt i ugnen ,  ca 12 min.

Låt svalna .


TIPS !

Havreflarn som blir över kan Du smula ner i 

musli -burken .

Vips, så har Du en lyxigare granola-liknande frukost -

blandning att njuta av när det passar Dig !


LYCKA TILL !


MAZARINKAKA MED JORDGUBBAR OCH VANILJ , 12 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !

INBJUDAN TILL VÅREN !

Saftig  mazarinkaka  med  färska  jordgubbar  - hur låter det ?

mm...! 

Så vacker och god i all sin  enkelhet !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl mandelspån

50 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt 

200 g mandelmassa  - riven

1 1/2 dl vetemjöl

2 ägg

TOPPING:  mandelspån

TILLBEHÖR : Färska Jordgubbar och lättvispad  grädde.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

SMÖRJ  en avlång sockerkaksform och 

bröa med mandelspån .

Spara ca 2 msk till topping .

SMÄLT smöret i en kastrull .

Vänd ner socker, vaniljsocker, salt, mandel-

massa och mjöl .

Rör ner äggen ett i taget och blanda till en 

jämn smet .

BRED ut smeten i formen och strö över de

sparade mandelspånen .

GRÄDDA mitt i ugnen i 15 -18 minuter.

Låt kakan svalna något .

SERVERA kakan , skuren i 4-5 cm bitar ,

med färska jordgubbar skurna i 3-4 skivor

och lättvispad grädde.


LYCKA TILL !

Bjud någon på fika !