lördag 25 augusti 2018

ENKLA LINGONBULLAR , 25 ST.



                     HEJSAN !

Bakpulverbröd  är  ett  enkelt  och snabbt sätt att göra bullar till kaffet .
Bullarna blir inte så hållbara så de bör ätas under dagen.  Ju mindre mjöl 
Du  använder i degen,  desto  saftigare  blir bullarna . ...mmm.. så goda !

HÄR  ÄR RECEPTET :
200 g margarin /smör,
2 dl socker,
2 ägg,
3 tsk bakpulver,
8 - 9 dl  vetemjöl, BERTE QVARN
1 dl mjölk ,
1/2 dl lingonsylt,
2 msk kokosflingor,
UGN 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget
och rör mellan varven .  Blanda bakpulver och mjöl .
Tillsätt mjöl-blandningen  och mjölk, arbeta snabbt
samman till en deg .
TA upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 25 lika
stora bitar.   Forma varje degbit till en bulle och placera
bullarna i pappformar på en plåt .
Gör en grop med tummen i varje bulle,  lägg i en klick
lingonsylt och strö över kokosflingor .
GRÄDDA  bullarna i mitten av ugnen ca 10 min.
Låt dem svalna under bakduk .

LYCKA TILL !


PAJ MED RABARBER UNDER MARÄNGTÄCKE, 4 PORT.




                               HEJSAN !

Har Du Rabarber kvar i frysen sen skörden ?
Då kan Du göra denna läckra paj.

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  kg  rabarber (4-6 stjälkar)
1 dl Råsocker,
2 tsk stött kardemumma,
1 1/2 msk potatismjöl,
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker,
1 tsk bakpulver,
1 tsk vaniljsocker,
150 g smör/margarin,
1 ägg,
MARÄNG :.
2 äggvitor,
8 msk florsocker,
flagad mandel,
TILLBEHÖR :
Vaniljsås eller vispad grädde.
UGN: 225 GRADER och 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med ugnsvärme  på 225 grader.
LÄGG ingredienserna till pajdegen i matberedaren .
Kör snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila kallt ca 1 tim.
Kavla ut till en rundel, tryck fast i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ansa rabarbern, skär den i 3 cm breda bitar, fördela i formen .
Blanda Råsocker, kardemumma och potatismjöl .
Strö blandningen över rabarbern . GRÄDDA pajen på nedersta
falsen ca 25 minuter.
VISPA äggvitorna över vattenbad.  Tillsätt florsockret och vispa
tills marängsmeten  har blivit riktigt fast.
TA ut pajen, sänk ugnsvärmen  till 175 grader .
Bred marängsmet  över  rabarbern. Strö över flagad  mandel.
Grädda ytterligare ca 10 min, tills marängen fått fin färg . Låt svalna .
SERVERA ,  med vispad grädde eller vaniljsås.

LYCKA TILL !