onsdag 20 december 2017

FRISK FRUKTSALLAD 6 PORT.



                     HEJSAN !

I dag  var  vi  på  julbord,  jag tog  lite av  allt,
men  jag  blev  så  mätt  ändå .
En  frisk  fruktsallad  att  avsluta  med  hade
inte  varit  fel .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
på min fruktsallad .

1  apelsin,
1 mango,
2 äpplen,
2 kiwier,
2 bananer,
1 ask vindruvor,
1 dl hackade hasselnötter ,
GLASSKRÄM :
3 äggulor,
1/2 dl strösocker,
1/2  msk vaniljsocker ,
3 dl vispgrädde,
SERVERING: maränger .

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med  glass - kräm :
Vispa  äggulor ,  socker  och  vaniljsocker  pösigt.
Vispa  grädden  ganska  fast .
Vänd  ner  grädden  i  äggule - blandningen.
Låt  krämen  stå  kallt  fram  till  servering.
SKÖLJ  och  skala  frukterna , äpplena  kan  ha  kvar skalet.
Skär  frukterna  i  bitar,  halvera  vindruvorna  .
Rosta  nötterna  på  svag  värme  i  en  stekpanna,
låt  dem  svalna .
VARVA  frukterna  i  portionsskålar  eller  i  en  stor  skål .
Strö  över  nötterna  .
SERVERA  med  glass-krämen .
Ha  gärna  maränger  till .

Överbliven  glass-kräm kan  förvaras  i  kylen 
några  dagar  eller  frysas  och  ätas  som  glass.

GOD JUL ,
                            LYCKA  TILL !

MAMMA ELSIES, FAVORIT, 12 BITAR



               HEJSAN !
AMBROSIAKAKA.
Mammas  Elsies  favorit,  på  jul-kaffebordet   får  man  inte  glömma !
Den  är  så  himla  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör /margarin ,
3  ägg ,
2 1/2  dl  strösocker  eller  rörsocker,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
GLASYR :
3  dl  florsocker ,
2  msk  pressad  apelsin ,
50 g  syltat  apelsinskal
UGN :  175  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna .
Spänn  fast  ett  bakplåtspapper  över  bottnen
i  en  form  med  avtagbar  kant  ca  24  cm  i  diam.
Pensla  papper  och  kant  med  smör  och  bröa formen .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och   pösigt .
Vänd  ner  mjöl,  bakpulver  och  rör  varsamt  till  en  slät  smet.
Häll  smeten  i  formen  .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen  tills  den  är
genomgräddad  och  ytan  har  fått  fin  färg , 30-40  min.
Låt  kakan  svalna  lite .
Stjälp  upp  den  på  galler  och  låt  kallna  under  bakduk .
Dra  av  papperet  och  placera  kakan  på  serveringsfatet,
eller  förpacka  lufttätt  om  kakan  ska  frysas  in .
GLASYR :
BLANDA  florsocker  och  saft  till  en  slät  glasyr .
Bred  glasyren  på  kakan  och  strö  på  de  syltade  apelsin-
skalen .  Låt  stelna .

GOD  JUL ,
                        LYCKA  TILL !