onsdag 17 februari 2021

MINA , MOROTSMUFFINS, 12 ST .




                                             HEJSAN  !

MORÖTTER  gör  alltid  bakverk  så  saftiga  och  goda . 
Smaka  själva !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  ägg
2  dl  strösocker
50 g  flytande smör och rapsolja
1 1/4  dl  filmjölk
3 1/2  dl  BERTE QVARN -  Vetemjöl
1  tsk  kanel
1  tsk bakpulver
1  tsk bikarbonat
1 dl fint  riven  morot

GLASYR :
35  g  rumsvarmt smör
1 1/2  dl  florsocker
50  g  färskost
1  tsk  vaniljsocker
1  tsk  pressad  citronsaft

GARNERING :
Rivna  morötter
 och hackade valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Vispa  ägg  och  socker  fluffigt .
Tillsätt  smör- och rapsolja  och  filmjölk .
BLANDA  ihop  mjöl, kanel,  bakpulver
och  bikarbonat  i  en  separat  skål.
Vänd  ner  detta  i  äggsmeten  och  rör  sist
ner de  rivna  morötterna .
Fördela  smeten  i  muffinsformar  och  
GRÄDDA  15 -20 minuter.  Låt  svalna .

VISPA  ihop  ingredienser  till  glasyren .
När  muffinsen  kallnat ,  bred  eller  spritsa  ut  glasyren 
och  dekorera  med  rivna  morötter  och  hackade  valnötter .

LYCKA  TILL !

KASSLER GRATINERAD MED BROCCOLI, 4 PORT.





                                               HEJSAN  !

Otroligt  enkelt  och  jättegott .
 Den  kom  till  när  jag  inte  hade  så  mycket  broccoli 
hemma  som  jag  trodde !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 rejäla  skivor  kassler
1 - 2  tomater  i  skivor
ca  200 g  färska  eller  frysta  broccolibuketter
1 1 /2  riven  Västerbottenost 
1/2 - 1  dl  CREME FRAICHE
1  krossad  vitlöksklyfta 
TILLBEHÖR :
Kokt pasta  och  småbladssallad .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER
.Lägg  kasslerskivorna  på  ett  smort ugnsfast  fat .
Täck  dem  med  tomatskivor  .
KOKA  broccolin  knappt  mjuk i  lättsaltat  vatten 
och  finhacka  den .
Blanda  det  hackade med  ost,  CREME FRAICHE
och  vitlök .  FÖRDELA  broccoli-röran  på
kasslerskivorna .
Får  DU   broccoli - röra  över  servera  den  tillsammans
med  pastan .
STÄLL in  fatet  högt  upp  i  ugnen  och  gratinera 
kasslern  10 - 15  minuter  tills  osten  smält .

SERVERA  med  kokt  pasta  och  en  sallad  med 
fetaost  i  olja  och  småblads  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !


BRÅTTOMÄPPELPAJ , 4 - 6 PORT .





                                                 HEJSAN  !

Kära nån  vad  det  snöar  idag !               
Då  får  vi  mysa   hemma .
Kanske  göra den där  jättegoda
Bråttom - äpplepajen 
Det är en  snabblagad  äppelpaj  där  man  strör  smul-deg
över  tunna  äppelklyftor/ skivor  och  gräddar  i  ugnen , 
svårare är det inte .

HÄR ÄR RECEPTET :
SMULDEG 
100  g smör /margarin
1 /2  dl  strösocker
1 1/2  dl vetemjöl
1 1/2  dl  havregryn
1 1/2  tsk  kanel 
FYLLNING 
5 - 6  medelstora  äpplen 
skurna  i  tunna  klyftor
1/2 dl strösocker eller rörsocker
2  msk  pressad  citron
TILLBEHÖR
Vaniljsås eller  glass

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smör  i  en  kastrull .
Rör  ner  socker,  vetemjöl,  havregryn
och  kanel .
Blanda  snabbt  samman  till  en  smulig  massa.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
SKALA  tjockskaliga  äpplen  .
Dela  dem  och  ta  bort  kärnhuset .
Skär  dem  i  tunna  skivor / klyftor  för hand
eller  i  matberedare .  LÄGG  skivorna /klyftorna  i en 
smord  pajform  eller  annan  ugnsfast  form .
Beräkna  3 /4 - 1 liter  klyftor .
Strö  över  socker  och  droppa  på citronsaft.
Fördela  smuldegen  över  äpplena .
GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  15 - 20 minuter
tills  smuldegen  fått  färg  och  äpplena  är  mjuka .


LYCKA  TILL !