måndag 14 september 2020

MINNESTRONE , 4 PERS.



                     HEJSAN !

Här bjuds en klassisk italiensk soppa med både pasta,
potatis och bönor , vilket gör att den mättar väl med
billiga ingredienser .
HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vita bönor eller fläckiga BORLOTTIBÖNOR
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olivolja
3-4 morötter
3-4 stora potatisar
1 1/2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
en rejäl näve spaghetti
1 burk skalade tomater
ca 1 dl hackad persilja
TILL SERVERING :
eventuellt riven smakrik ost
rostade brödkrutonger

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG torra bönor i blöt över natten i kallt vatten.
Lägg dem i en kastrull med nytt vatten så det täcker
samt salt och pepparkorn och sjud under lock ca 40 min,
eller tills bönorna är al den-te .
SKALA och hacka lök och vitlök, skiva  morötterna
och skär potatisen i stora tärningar.
Lägg i en gryta med vatten och buljong samt eventuellt
salt och peppar .  SJUD under lock 5 minuter , lägg i den
sönderbrutna spaghettin och småkoka ytterligare10-15 min,
tills spaghettin är mjuk .
SKÄR tomaterna i bitar, blanda dem med spadet från burken,
koka upp och koka några minuter .
STRÖ över persilja och servera med riven ost och bröd-
krutonger .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MONAS, FRASIGT GODA KNÄCKEBRÖD, CA 12-14 ST.



                    HEJSAN !

Så himla goda och frasiga - MONAS, gör SUCCE'
med hembakta knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 msk anis - eller fänkålsfrön
3 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl eller rågsikt
kli till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
SMULA ner jästen i en bunke och rör ut den i
ljummet vatten. olja och salt .
Rör i de stötta kryddorna , rågmjölet och sedan
resten av mjölet lite i taget .
Knåda igenom  till en smidig deg .
Strö över lite mjöl och låt den vila 50 minuter.
DELA degen i 12 - 14 delar, rulla till bullar på
bakbord med kli  och kavla ut till cirklar .
Ta ut  ett hål i mitten på varje cirkel med ett snapsglas
strö med lite kli och kavla dem med kruskavel eller
nagga dem med  brödnagg eller en gaffel .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 - 18 minuter ; minska
ugnsvärmen efter 8 - 10 minuter  till 200 grader .
Håll ett öga på dem så att de inte bränns .
LÅT svalna på galler , utan bakduk .

LYCKA TILL !