torsdag 17 april 2008

ALICE, Hastkaka.

3dl vetemjöl
1,5dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5tsk vaniljsocker
80 g kallt smör
1,5 dl mjölk. 2dl bär eller frukt.

Blanda alltsammans i en bunke
Smöra en form, typ pajform eller
en form med löstagbar botten.
Lägg ut smeten i formen .
Platta till smeten så den täcker bottnen.
Häll på bären eller frukten över smeten.
Strö över Pärlsocker och lägg på klickar
av smör eller ringla flytande smör över.
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Detta är mitt lilla barnbarn Alice kaka. Alice är 7 år.
.

Pudding på farmors vis. 3 personer

Gammaldags mat ! Från min farmor.

Numera använder jag :

3/4 dl basmatiris
1,5dl vatten
2 lagerblad
6 sviskon
1 dl pumpafrön
1 medelstor potatis
1 morot
1dl matlagningsgrädde
0,5 dl smält smör
1tsk salt
0,5 tsk kryddpeppar.

Gör så här:
Skölj och koka riset med lagerbladen.
Koka sviskonen.
Mixa pumpafrön.
Skala och riv potatis och morot.
Blanda ner alla ingredienser i en skål.
Bred ut hälften av smeten i en ugnsform.
Fördela sviskonen ovanpå,
smeta ut resten av "färsen" och platta till den.
Grädda puddingen i 200 grader
i ca 30 minuter.
Servera med sallad och kokta grönsaker.

Denna pudding kan man göra istället för Kålpudding.
Alltså utan köttfärs.

Prova nå`n gång.

Krokant-Mousse 6 port.

Lite Dessert efter fisken är alltid gott.

200g mjölkchoklad med krokant
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar och
smällt den i 100 graders ugn
eller över vattenbad.
Vispa ner gulorna en i taget.
Låt smeten svalna något.
Vispa grädden till hårt skum och
rör ner i chokladsmeten.
Lägg upp i portionsglas eller
i en stor skål.
Ställ kallt ett par timmar.
Klart.

detta är ljuvligt gott att smaka.

Mauds goda Laxgryta. 4port.

Här kommer mera Fisk.

500g skinn o benfri laxfile
3 morötter
1 bit rotselleri (ca 100g)
5-6 potatisar
1purjolök
5dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1tsk timjan
1 msk tomatpure.
2msk Philadelphiaost.
salt.

Gör så här:
Skala morötterna och strimla dem.
Skala och strimla rotsellerin.
Skala potatisarna och skiva dem ganska grovt.
Ansa o skär purjolöken i bitar.
Lägg alla rotfrukterna och purjolöken i en gryta
och häll över vattnet. Tillsätt smulad buljong,
timjan och tomatpure. Låt allt koka under lock i 10min.
Skär under tiden laxen i kuber. Lägg ner dem i grytan
och låt det sjuda(nästan koka ) i ytterligare 4-5 min.
Rör ner osten och låt den smälta under försiktig
omrörning.
Smaka av .
Bjud grytan rykande het.

Smaka på.

Donna Annas Fiskrätt. 4 port.

Från vår bröllopsresa i Portugal.

600g torskfile
2msk vetemjöl 1/2 tsk salt
1/2 kg skalad skivad potatis
1 tsk paprikapulver
2msk smör
2 gula hackade lökar
1/2dl olja
2dl paprikasallad (från burk)
2 dl fiskbuljong(tärning)
150g bacon i strimlor.

Gör så här:
Lägg potatisskivorna i en smord ugnssäker form.
Strö över paprikapulver och klicka på smör.
Stek i ugnen i ca 25 min. Ös ibland.
Fräs löken lätt i oljan . lägg den sedan
med paprikasalladen ovanpå potatisen.
Vänd fiskfileerna i mjöl blandat med salt.
Lägg fisken på potatisen samtidigt
med löken.Ös med lite stekfett.
Lös upp buljongtärningen i 2dl vatten,
och häll buljongen på potatisen
efter ca 10min.Stek ytterligare i 15min.
Fräs under tiden bacon strimlorna
i het panna.Lägg dem över fisken
när den är klar.
Servera med citron och en grönsallad.

jättegott!. Lycka till.