lördag 27 augusti 2016

POTATISPAJ....4 - 5 PORT.


HEJSAN !

Visst låter det väl gott eller hur !

PAJDEG :
1 dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
125 g smör.
1 krm salt,
2 msk kallt vatten .
FYLLNING :
6-8 kalla kokta potatis,
1 purjolök,
smör/margarin att steka i,
2 vitlöksklyftor,
3 ägg,
2 1/2 dl matlagningsgrädde,
2 dl lagrad riven ost ,
1 dl färska blandade örter,
2 tsk  grönsaksbuljongpulver,

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR havregryn en kort stund i mixer eller matberedare.
Lägg i vetemjölet, margarinet/smöret  och saltet.
Arbeta ihop till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta till en slät deg.
Låt vila kallt 30 min .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 22 cm i diameter,
med degen.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
SKÄR potatisen, gärna oskalad , i skivor .
Strimla purjolöken och låt den mjukna med lite matfett
i stekpannan .
Rör ner den pressade vitlöken .
BLANDA äggen, grädden, osten, de hackade örtkryddorna
och buljongpulvret .
Varva potatisen, purjolöken och äggstanningen i pajskalet
och grädda på nedersta falsen i 35 - 40 minuter .
SÄNK eventuellt värmen till 175 grader mot slutet .

OBS ! Undvik grön potatis och potatis med groddar
           eftersom de kan ha bitter smak och högre halter
           av det giftiga ämnet  Solanin.

  LYCKA TILL !