fredag 15 juli 2022

MORMOR ELIN - MARIAS , KNAPRIGA ÄPPELKAKA , 4 - 6 PORT (dessert) .

 


                           HEJSAN !


När jag var liten tjej ,  så åt vi den här äppelkakan med vaniljsås till ,

hemma hos min mormor,

Nu ramlade lappen ur en gammal receptbok .


HÄR ÄR RECEPTET :

5 - 6 äpplen

2 dl skorpsmulor

1 - 1 1/2 dl strösocker

ca 1 msk kanel

100 - 125 g smör/margarin , - kallt .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA , kärna ur och klyfta äpplena .

Lägg dem i en smord form .

Blanda skorpsmulorna med socker och kanel .

Strö blandningen över klyftorna .

Hyvla eller skiva smöret överst .

Grädda i 200 grader  20 - 30 minuter

eller tills äpplena känns mjuka och ytan knaprig .

Servera med vaniljsås till .  mm...! himla gott !

LYCKA TILL !  

Receptet är sen  år 1950 .


MINA BULLAR , MED TIMJAN OCH HONUNG , 20 ST .

 


                                       HEJSAN  !


SAFTIGA ,  goda och hållbara bullar som också 

kan kryddas med  t ex anis, fänkål, kummin eller

hackad persilja .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl olja

5 dl minimjölk/ lättmjölk

50 g jäst

3 medelstora kokta potatisar 

2 msk honung

1 tsk salt

1/2 dl timjan 

4 dl grovt  rågmjöl

ca 9 dl vetemjöl

UGN :  225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM olja och mjölk till 37 grader .

Rör ut den smulade gästen i degspadet .

2)  TILLSÄTT pressad potatis, honung, 

salt, timjan , rågmjöl och det mesta av 

vetemjölet . Arbeta degen smidig och 

jäs den i bunken i ca 40 minuter  .

3)  TA  upp  degen  på mjölat  bakbord , 

knåda den och dela den i ca 20 bitar .

4)  RULLA bitarna till runda bullar som 

doppas i mjöl och läggs på plåt med 

bakplåtspapper att jäsa ca  30 minuter.

5)  GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i ca 

12 - 15 minuter .

 Låt dem kallna på galler under bakduk .

De går bra att frysa .    Riktiga godingar !


LYCKA TILL !

NUDLAR MED GRÖNSAKSWOK , 4 PORTIONER , (lunch/ middag) .

 


                             HEJSAN  !


SMALA äggnudlar är perfekt när man har bråttom ,

de behöver som regel bara koka några minuter .

Ge dem gärna vacker gul färg med gurkmeja .

Här har jag blandat nudlarna med aubergine, paprika

och tomater samt kryddas med vitlök och chili .


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 400 g äggnudlar

2 tsk gurkmeja 

1 aubergine i tärningar

1 röd och 1 gul paprika i strimlor

2 vitlöksklyftor i tunna skivor

1/2 - 1 röd chili

2 msk olja

1 burk, ca 500 g , hela tomater

3 msk kapris 

1 tsk salt , malen svartpeppar

ca 3 dl basilikablad 

TILLBEHÖR :

riven ost, gärna västerbottenost 

 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA nudlarna enligt beskrivningen , 

helst med gurkmeja i spadet .

Förbered  grönsakerna .

Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka den .

2)  HETTA  upp olja i en wok eller stor stekpanna.

Lägg i grönsakerna och woka eller stek i 2 - 3 min.

De ska inte bli genomkokta utan ha sin knaprighet

kvar .

3)  HÄLL på tomaterna med  spad .

Koka upp och tillsätt kapris .

Dela stora basilikablad och blanda ner dem med

avrunna nudlar .  Låt bli genomvarmt .

4 )  STRÖ över riven ost och servera .


LYCKA TILL !

                           



MAKENS , MELONSALLAD MED SKINKA OCH FETAOST , 4 PORT , (lunch)

 


                                  HEJSAN  !


Maken  gjorde lunch idag .....  !

Så VARSÅGODA !

Jättegott  !  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 salladshuvuden,  gärna olika sort

1/2 nät melon eller honungsmelon

1/2 vattenmelon 

8 skivor lufttorkad skinka

1 dl svarta oliver

ca 100 g  fetaost

ca 1 msk balsamico - vinäger

ca 3 msk olivolja

salt, svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG  på ett stort fat .

Kärna ur och skär meloner i klyftor eller stora kuber 

och lägg dem ovanpå salladen .

Fördela skinka, oliver och bitar av fetaost över .

2 )  RINGLA  över vinäger och olivolja .

Krydda med salt och peppar , försiktigt .


LYCKA TILL !

Herrn i huset !



HELA ÄPPLEN I MIKRON - GOTT TILL GLASS , 6 PORT .(dessert ) .

 

        

                                 HEJSAN !


Det här är gott kan NI  tro !

Det är också ett barndomsminne , - farmor gjorde det 

lite då och då .

 

HÄR ÄR RECEPTET :

6 stora äpplen 

1 msk russin

3 msk hackade valnötter

rivet skal av 1/2 apelsin

2 msk pressad apelsinsaft

3 msk pressad citronsaft

1 1/2 dl lönnsirap


SÅ HÄR GÖR DU :

 KÄRNA ur äpplena  -  de ska vara hela 

och endast skalade ca 4 cm upptill.

Ställ dem i en form .

Fördela russin , valnötter och apelsinskal

inuti dem .

Häll över den blandade citrussaften .

Ringla  sirapen överst .

Täck med mikroplast och kör ett par minuter

på full effekt i mikron .

Kontrollera  med  en  sticka att äpplena är mjuka .


HOPPAS ATT DET SMAKAR  ,   LYCKA TILL !