lördag 16 november 2019

SÖNDAGSLÅDA , 4 - 6 PERS.



                 HEJSAN !

mmm...!
Riktigt gott ! Men lite ovanligt på ett flick-kalas !
i ungdomens dagar !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl SOY-makaroner
2 dl finhackad svamp
2 dl finhackad gul lök
2 dl finhackad blomkål
2 dl skalade råa bondbönor (kan uteslutas)
6 dl grönsaksbuljong eller vatten
2 dl hirs
smaksätt med vegetabilisk buljong.

SÅ HÄR GÖR DU :
Bred ut de okokta SOYA-makaronerna i en eldfastform.
Blanda  noggrant de övriga ingredienserna till en
redning, som hälls över de torra makaronerna.
Grädda lådan i god ugnsvärme i 20 - 30 minuter.
SERVERAS  med kokta brytbönor och kokta rödbetor.

BOVETE SÅS : 1/2 liter grönsaksbuljong, bovetemjöl , vegetabilisk
buljong, Kryddor dill, persilja och grönkål.
VISPA ned redningen i den kokande grönsaksbuljongen .
Koka några minuter och smaksätt med kryddorna.
REDNING : vispa i bovetemjölet i lite kallt vatten, så det blir
en tunn redning .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



PÖLSA , 4 PERS.



                     HEJSAN !

När jag gick i grundskolan , fick vi äta i "bamba",
då serverades denna rätt .
Hur ska jag få ner detta,-tänkte jag ,- i början var det
inte lätt, men allteftersom tiden gick , så smakade det
riktigt gott .  Tänk vad man kan vänja sig ändå !
MENYN serveras även idag på  en del matställen !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl krossade korngryn
1 liter vatten eller grönsaksbuljong
2 ST finhackade råa gula lökar
2 dl finhackad rå blomkål
3 ST lagerbärsblad
1 tsk mejram
1 ST finhackad vitlöksklyfta
Buljongextrakt efter smak

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG korngrynen i blöt i hett vatten över natten.
Kokas nästa dag, tills kornen är mjuka .
Ta av grynen från värmen , lägg i löken, blomkålen
och kryddorna .Får sjuda upp .
Låt det hela dra i 10 minuter .
SERVERA  med kokta eller inlagda rödbetor och persilja.

SMAKLIG MÅLTID !