söndag 8 mars 2020

FALUKORVSGRATÄNG MED GNOCCHI, 4 PERS, 30 MIN.




                          HEJSAN !

mmm... det här är himla gott !
Prova den här rätten med en trotjänare
från det italienska köket - gnocchi .
En maträtt för STORA och små !
HÄR ÄR RECEPTET:
500 g potatisgnocchi / gnocchi
200 g falukorv
1 purjolök, bara det vita
2 msk olja till stekning
salt och peppar
smör till formen
2 dl riven västerbottenost
1 dl brödsmulor
av vitt bröd
SÅS :
2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 msk DIJONSENAP
1 dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
TÄRNA falukorven i 1x1x1cm stora bitar
och skär löken i tunna skivor .
HETTA upp 2 msk olja i en stekpanna.
Fräs korven och löken tills löken känns mjuk.
Rör i gnocchin och låt den fräsa med  i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt
sidan .
VISPA ihop alla ingredienserna till såsen
i en skål .
SMÖRJ en gratängform .
Lägg i gnocchin och korvfräset .
Ringla över såsen, täck med osten och strö
brödsmulorna överst .
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

UGNSSTEKTA KYCKLINGBEN, MED TRE SORTERS LÖK i,,,,, 4 PERS.




                                  HEJSAN !

 ..... KRÄMIG OSTSÅS .

LAGA  kycklinggratäng  på ett trevligt sätt .
Tre sorters lök i en krämig ostsås, gratineras
med  stekta kycklingben, söta minitomater
och oliver på toppen . mmm,,, !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingben
salt och peppar
olivolja till stekning
1 liten purjolök
2 färska gula lökar
3 vitlöksklyftor
3/4 dl vitt vin / matlagningsvin
3 dl grädde / matlagningsgrädde
2 dl riven parmesanost
ca 20 blad färsk basilika
500 g cocktailtomater på kvist -även in i ugnen .)
ca 20 svarta oliver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Krydda kycklingbenen med salt och peppar
och stek i olivolja i en stekpanna tills de får
lite färg runtom .  TA pannan från värmen .
SKÖLJ  purjolöken och skär i bitar, ca 5 cm
långa .  DELA  den gula löken i klyftor .
Stek lök och purjo i olivolja på svag värme
tills det mjuknar något .
Lägg över i en lättsmord eldfast form .
HACKA vitlöken och lägg i en kastrull
tillsammans  med vinet och grädden .
Låt småputtra  i ca 10 minuter .
Ta kastrullen från värmen  och blanda ner
parmesanen.
Smaksätt såsen med salt och peppar .
HACKA basilikan och vänd ner i såsen .
HÄLL såsen över lökblandningen i formen .
Fördela kycklingbenen ovanpå och toppa med
tomaterna och oliverna .
GRATINERA i ugnen i 25 - 30 minuter.

SERVERA  gärna med kokt ris eller pressad potatis.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !