tisdag 6 augusti 2019

SPRITSKRANSAR, 30 ST.




                        HEJSAN !

"Sprits-kransar som är bakade på äkta smör/margarin
blir så möra och goda att de nästan smälter på tungan ! "

HÄR ÄR RECEPTET :
65 g sötmandel
200 g smör /margarin
2 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl = BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA ,  skala och mal mandeln.
RÖR smöret mjukt och tillsätt florsocker,
äggula,  mandeln  och mjölet.
Blanda ihop till en smidig deg .
SPRITSA ut  degen till längder.
Skär dem i ca 7 cm långa bitar och forma
varje bit till en krans .
GRÄDDA i  175 grader i ca 10 minuter.

LYCKA TILL !

CHOKLAD - GLASERAD KLADDKAKA , CA12 BITAR.



                  HEJSAN !

Extra festlig blir  kladdkakan när Du brer
en fin choklad - glasyr över den .
Himla god måste jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl BERTE QVARN=vetemjöl
3/4 dl kakao
1 krm salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 msk ljus sirap
CHOKLAD - GLASYR
1 1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 msk mjukt smör/ margarin
GARNERING
t ex physalis, jordgubbar
UGN 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .  Ta kastrullen från värmen.
Vispa ägg och socker lätt .
BLANDA de torra ingredienserna och rör ner
dem i äggsmeten tillsammans med sirapen
och smöret /margarinet.
HÄLL smeten i en smord och bröad form  med
löstagbar botten, ca 24 cm i diameter .
Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt svalna.
CHOKLAD- GLASYR :
Koka upp grädden .Hacka chokladen och låt den
smälta i den heta grädden.
KLICKA i smöret/margarinet .
Rör tills det blivit en slät kräm.
BRE chokladen på kakan .  Låt stelna i kylen.
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !


CURRYDOFTANDE MANGOKYCKLING, 2 PORT.



             HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g strimlad kyckling
1/2 msk olja
1 liten tärnad mango
1/2 skivad röd paprika
1/2 skivad rödlök
1 msk olja
1 finriven vitlök
1 msk japansk soja
1 tsk curry
1/2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
SERVERA med ris  (1 dl okokt)        
2 msk hackade jordnötter  och koriander.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN kycklingen i olja, salta och peppra.
Ta upp kycklingen .  Stek tärnad mango
skivad röd paprika och strimlad rödlök i olja.
Tillsätt 1 finriven vitlöksklyfta, 1 msk japansk soja,
1 tsk  curry och 1/2 msk riven ingefära .
TILLSÄTT kycklingen, 1 1/2 dl vatten  och
1/2 kycklingbuljongtärning.
Låt puttra ca 5 minuter eller tills kycklingen är klar.
SERVERA med ris , 2 msk hackade jordnötter och
eventuellt korianderblad.

LYCKA TILL !