tisdag 29 november 2016

KOKOSSNITTAR 30 ST .




HEJSAN !

DESSA brukar gå åt först bland barnen !

HÄR ÄR RECEPTET :

MÖRDEG :
150 g smör /margarin,
1 msk socker,
1 ägg,
1 tsk bakpulver,
4 dl vetemjöl,

KOKOSSMET :
1 msk mjukt smör,
1 dl socker,
1 ägg,
3 dl  kokosflingor,

4- 5 msk  fast  röd  sylt

GLASYR :
1 1/2 dl florsocker,
1- 1 1/2 msk vatten.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  snabbt  samman  mördegen i en  matberedare
eller  för  hand.
Dela den i tre bitar och rulla  till  längder  ca  40  cm  långa .
Lägg dem  på  en  bakpappersklädd  plåt  och  platta till dem.
BLANDA samman  ingredienserna  till  kokossmeten.
Lägg  den  i  en  rand  mitt  på  längderna  och  fördela
sylten  över ,

GRÄDDA  i 225 grader ,  8- 10 minuter.

BLANDA  samman  ingredienserna  till  glasyren ,  ringla
den  över  de  varma  längderna och  skär  dem  på  snedden
i  ca  2  cm  breda  bitar .

KLART !

LYCKA  TILL  !

KARINS KORVRISOTTO. 4 -6 PORT.




HEJSAN !

En bekväm middag  med " allt-i -ett "  att bjuda  den  mest  kräsne på.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor finhackad gul lök,
200 g skivade champinjoner,
1 röd paprika,
1 grön paprika,
2 msk olja,
ca 350 g chorizo eller  annan stark korv,
1- 2 hackade vitlöksklyftor,
2 dl ris,
6 dl hönsbuljong (tärning)
1 tsk salt,
1- 2 hackade tomater,
finstrimlad purjolök,
persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  lök, svamp  och  paprikan  skuren  i  tärningar  i  olja.
SKIVA  korven  och  blanda  ner  den  tillsammans  med
vitlök  och  ris.
Fräs  på  svag  värme  några  minuter .
HÄLL  på  buljongen  och  salta.
Sjud  under  lock  i  ca  10  minuter.
TA  kastrullen  från  värmen  och  låt  den  stå  med  lock
på  i  ca  20  minuter  tills  vätskan  sugits  upp .
BLANDA  ner  tomaterna  och  strö  över  purjolök  och  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER 6 PORT.




HEJSAN !

Tillhör Ni dem , precis som jag, som inte riktigt  är
hemma, med det här som  heter  GRÖNKÅL ?
Nu har jag fått ett recept i min hand, som skall
vara så gott , så vi provar väl ?

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
125 g smör/margarin,
2 msk vatten ,

FYLLNING :
ca 250 g  förvälld  grönkål,
3 skivade  rödlökar ,
2 msk smör /margarin,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,
1-2 dl grovhackade valnötter ,
2 dl riven lagrad ost,
3 ägg ,
2 dl mjölk,
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  fettet i mjölet .
Tillsätt  vatten  och  arbeta  samman  degen.
Låt  den  vila  kallt  en  stund .
KAVLA  ut  degen  och  klä  en  pajform ,
ca  24  cm  i  diameter , med  degplattan.
Degen  kan  också  " tummas " ut  i  formen ,
utan  KAVLING.
Nagga  och  förgrädda  i  ca  10  minuter .
HACKA  den  avrunna  grönkålen  och  fräs
den  i  fett  tillsammans  med  löken.
Salta  och  peppra .
Lägg  det  i  pajformen  tillsammans  med  ost
och  nötter.
VISPA  ihop  ägg  och  mjölk  och  häll  detta
över  fyllningen .

GRÄDDA  i  nedre  delen av  ugnen  tills
äggstanningen  stelnat, i  ca  35- 40 minuter.

Det luktar i alla fall ljuvligt !
Jag ska ha lax till , men sen får det bli  julskinka  !

LYCKA  TILL !

FARMOR ANNAS, SILLÅDA MED CURRY OCH ANSJOVIS 4 PERS.



HEJSAN  !

DETTA ÄR ETT MÅSTE PÅ JUL-BORDET ,  FÖR OSS .

Ansjovisfyllda  strömmingsrullader i en gräddig sås
med curry och  äpple.

HÄR ÄR RECEPTET  :
600 g sill- eller strömmings-FILE'ER ,
1 syrligt äpple,
smör till formen,
1 liten burk ansjovis FILE'ER ,
salt,
2 msk tomat PURE'
1 msk curry ,
2 1/2 dl mellangrädde,
1 dl hackad gräslök,
ströbröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klipp bort ryggfenan  på  SILLFILE'ERNA .
Skala, kärna ur  och  hacka  äpplet.
SMÖRA  en  ugnssäker  form .
Rulla ihop SILLFILE'ERNA med  en  bit  ansjovis
i varje , med skinnsidan  utåt .
Lägg  dem  i  formen  .
Häll  över  ansjovisspadet  .
Salta  en aning  ovanpå  rullarna .
BLANDA  tomat-PURE'N , curryn, äppel-hacket,
grädden  och gräslöken .
Fördela  blandningen  över  sillen  och  strö  på
lite  ströbröd.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  25  minuter.

himla gott !

LYCKA  TILL !