onsdag 2 december 2015
JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .
HEJSAN !
LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott
med JUL-SKINKA på .
HÄR ÄR RECEPTET:
MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL .
1 DL VATTEN , fingervarmt .
25 G JÄST ,
125 G FULLKORNSDINKELMJÖL .
1/2 MSK SALT .
1/2 MSK HONUNG .
1/2 DL OLJA .
600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke .
Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig .
Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter
tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen
är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl
under knådningen tills degen känns bra , inte för fast .
LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader.
KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till
dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter .
BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler .
Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl ,
en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)