onsdag 2 december 2015

JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .

HEJSAN ! LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott med JUL-SKINKA på . HÄR ÄR RECEPTET: MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL . 1 DL VATTEN , fingervarmt . 25 G JÄST , 125 G FULLKORNSDINKELMJÖL . 1/2 MSK SALT . 1/2 MSK HONUNG . 1/2 DL OLJA . 600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke . Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig . Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl under knådningen tills degen känns bra , inte för fast . LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader. KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter . BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler . Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl , en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !