tisdag 7 januari 2020

SCONES, 20 ST. + gott te.




                  HEJSAN !

HIMLA GODA  !
Särskilt till en mugg te !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1/2 tsk salt
2 msk farinsocker
4 tsk bakpulver
1 litet ägg
100 g smör/margarin
2 1/2  dl mjölk
1 dl russin
UGN :225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman mjölet med salt, socker
och bakpulver .
Tillsätt matfettet och finfördela det till en
grynig massa med hjälp av fingertopparna.
Tillsätt russinen .
TILLSÄTT ägget och det mesta av mjölken .
Arbeta samman till en deg .
Tillsätt eventuellt mera mjöl .
KAVLA ut degen till en kaka, ca 2 cm tjock .
Ta ut rundlar med ett mått, ca 7 cm i diam.
LÄGG dem på bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  mitt i ugnen  ca 12 - 15 minuter .
Låt sconesen svalna under duk .
BJUD  helst sconesen  nygräddade , men det går att frysa .

LYCKA  TILL !

GOTT TE - 1 liter nybryggt starkt te + 2 msk hallonsylt
SÅ HÄR GÖR DU:
Fördela sylten i botten på 4 glas.
Häll över  det  nybryggda  teet  och rör om .  Servera genast.

KOKT KYCKLING MED CITRONSÅS , 4 PORT.



                         HEJSAN !

Ett tag när barnen var små,  gillade  de kyckling väldigt mycket ,
helst skulle vi äta det varje dag !
Detta är en  av  rätterna  som  stod  överst  på  listan  !            

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling ca 1200 g
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn
CITRONSÅS :
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
från kycklingen
1 tsk rivet citronskal -
pressad citronsaft
salt, peppar
1 äggula.

SÅ HÄR GÖR DU
SKÖLJ  kycklingen och lägg ner den i en gryta.
Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker .
Tillsätt salt.
LÅT det koka upp och skumma väl .
SKALA moroten och skär den i bitar .
Skala och klyfta löken .
Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och
persiljekvistar i grytan .
LÅT allt koka under lock på svag värme ca 40-50 min.
Ta upp kycklingen och sila buljongen .
SMÄLT matfettet  till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen .
Låt såsen koka 3 - 5 minuter .
RÖR ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft,
salt och peppar .  Ta kastrullen från värmen .
RÖR ut äggulan med grädde och vispa ner det i såsen .
Nu får såsen inte koka mera , då kan den skära sig .
BEFRIA kycklingen från skinn och ben .
Skär den i bitar .  Lägg upp kycklingen och häll över såsen.
Strö eventuellt lite rivet citronskal  och klippt dill över .

SMAKLIG MÅLTID  !