torsdag 14 maj 2020
LAXPASTA , 4 PORT.
HEJSAN !
När tiden är knapp och hungern stor !
Under tiden pastan kokar gör DU
denna lyxiga lax-sås.
HÄR ÄR RECEPTET :
valfri pasta
250 g kallrökt lax, skuren i mindre bitar
1 gul lök, strimlad
1/2 kruka dill
70 g färsk bladspenat
275 g RÄK & KRÄFTOST
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
Koka pastan enligt anvisning på förpackningarna .
Hetta upp en stekpanna och stek strimlad lök,
lägg till lax, bladspenat och
RÄK & KRÄFTOST .
Späd med mjölk och smaksätt med dill .
Smaka av med svartpeppar och lite salt.
LYCKA TILL !
CHOKLADMUFFINS 15 ST .
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör / margarin
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3/4 dl kallt kaffe
GARNERING :
50 g hackad blockchoklad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rör fett och socker poröst .
Blanda ner ett ägg i taget, rör emellan .
SIKTA ner vetemjölet blandat med kakaon
och bakpulvret i äggsmeten .
Tillsätt kaffet och arbeta snabbt samman
till en smet .
FÖRDELA smeten i pappers-formar som
bör vara fyllda till 3/4 .
GRÄDDA på plåt i mitten av ugnen ca 12 min.
Prova med sticka att de är klara .
STRÖ över den hackade chokladen omedelbart
efter gräddningen så att chokladen smälter fast.
Låt muffinsen svalna på galler .
LYCKA TILL !
SANDKAKA .
HEJSAN !
Det här är en " förr i tiden kaka ".
Alla gamla tanter sa det förr om åren
när det skulle till att bakas, hemma hos mormor.
Det här, var den godaste kakan, av alla
som tanterna bakade, tyckte jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g margarin/smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk sherry eller konjak
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt äggen ett i sänder och sherry
eller konjak.
BLANDA bakpulver, potatismjöl och
vetemjöl och rör försiktigt ner det i
smeten .
HÄLL smeten i 1 1/2- liters smord och
bröad form och grädda i 175 grader
60 - 70 minuter .
STJÄLP upp kakan när den svalnat något
och låt den svalna helt under formen .
LYCKA TILL !
TOSCATÅRTA .
HEJSAN !
En Toscatårta blir alltid god.
Idealisk kaka att ha på lut i frysen
är det också, för tårtan blir som
nybakad när den tinat .
Tinas bäst i plastpåse i rumstemperatur.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl strösocker, knappt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
199 g smör/margarin
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl socker eller 2 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel ( 50 g)
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser-
bäst är att använda el-visp.
Tillsätt mjölet, som först blandats med
bakpulvret .
Blanda även ner mjölken och sist smält
avsvalnat fett .
Häll smeten i en väl smord och bröad
form och grädda kakan i 175 grader i
ca 25 minuter.
GÖR under tiden glasyren genom att
lägga alla ingredienserna i en kastrull.
Värm det hela försiktigt, men låt det ej
komma i kokning, för då kan glasyren
sockra sig .
BRED ut glasyren över den knappt
färdiga kakan och grädda ytterligare
ca 10 minuter eller tills glasyren fått
läcker ljust brun färg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)