onsdag 29 april 2015

RULLTÅRTA MED ÄPPLE & KANEL CA 15 SKIVOR.

Hej igen !

Har DU provat kanelkokta äppelklyftor i rulltårta ?
Man tror det inte , förrän man har smakat.
Så varför inte prova ?

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1/2 dl standardmjölk
KANELSOCKER:
1/2 msk socker +
1/2 tsk kanel
ÄPPELFYLLNING:
3 äpplen
1 kanelstång
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
1 tsk vatten

SÅ HÄR GÖR DU:

ÄPPELFYLLNING:
SKALA  kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor.
Koka klyftorna mjuka utan att det blir mos
tillsammans med kanelstång , socker och  citronsaft.
TILLSÄTT eventuellt lite vatten .
Ta blandningen från värmen och låt den svalna under lock.
KAKA:
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Blanda  mjöl, bakpulver och kanel .
Sikta ner det i smeten .
Rör  också  ner mjölken .
BRED  ut  smeten  på  ett  bakplåtspapper  i  en  långpanna ,
ca 30x40 cm .
GRÄDDA mitt  i  ugnen  ca 5 min.
KANELSOCKER:
BLANDA socker och kanel  och strö det på rulltårtan
innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper .
Lägg på Äppelfyllningen  och rulla ihop.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

JORDGUBBSSHAKE 4 PORT.

Hej igen !

Lite efterrätt får vi väl ha !
Vad säges om denna ?

3 dl djupfrysta  jordgubbar
1/2  liter vaniljglass
6 dl mjölk
3 dl färska hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  jordgubbar , vaniljglass och mjölk
skummigt med mixerstav i en mixer eller
i matberedare .
HÄLL  upp i glas och servera genast .
Dela hallonen 1 gång lägg överst i glasen .

TREVLIG VALBORG !

DRAGONKOKT LAX MED ÖRTSÅS OCH KRÄFTSTJÄRTAR 4 PORT.

Hej igen !
Nu blir det fisk igen !!...

800 g LAXFILE'
1 burk ( 360 g) kräftstjärtar

DRAGONLAG:
1 liter vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 bit purjolök ca 10 cm
1 liten morot
5 - 6 stjälkar Dragon
4 -5 dillstjälkar

SÅS:
3dl gräddfil
3/4 dl majonnäs äkta
1 1/2 msk fransk honungssenap
3 msk hackad dill
1-2 msk hackad  färsk dragon
2 - 3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burk (50 g) röd stenbitsrom

SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR  bort skinnet från laxen och ta bort benen.
Skär fisken i 4 portionsbitar .
Låt vattnet koka upp med salt  och pepparkorn i
en traktörpanna.
Ansa och skär purjolök och morot i och lägg dem i pannan.
LÅT lagen koka under lock ca 10 min.
Lägg i dragon-  och dillstjälkar mot slutet av koktiden .
LÄGG fisken i traktörpannan och låt sjuda under lock i 6-10 min.
Låt fisken kallna i lagen .

RÖR samman ingredienserna till såsen .
Spara eventuellt lite rom  till garnering.

LÅT laxen rinna av och lägg upp den på serveringsfat .

GARNERA med avrunna kräftstjärtar.

SERVERA med såsen , dillrullad potatis (färsk)
sallad och eventuellt  sparrisknoppar.
( DILLRULLAD  POTATIS  är ett festligt tillbehör)
smält 2 msk smör i en kastrull .
Vänd ner 800 g nykokt potatis ,väl avrunnen
och 1 dl hackad dill .
Skaka kastrullen försiktigt så potatisen blir täckt av dill.

TREVLIG VALBORG!

ALLA GILLAR JU INTE FISK ! HAMBURGARE a' la ANANAS 4 PORT.

Hej igen !

Alla gillar ju inte fisk ,  men HAMBURGARE  brukar gå bra !
Så varför inte ha några i beredskap ?

400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar eller peppar -mix
2 msk vatten
1/2  liten  ananas, ca 750 g
1 klyfta isbergssallad
1 msk olja

DRESSING:
1 dl CREME Fraiche
1 msk chilisås
1 msk finhackad gul lök
2 msk bostongurka
några droppar TABASCO
4 hamburgerbröd

SÅ HÄR GÖR DU:
ARBETA färsen smidig med salt , peppar och vatten.
Forma till 4 hamburgare .
Skala, halvera  och skär ananasen i 4 skivor.
SKÖLJ och strimla salladen.
Pensla hamburgarna med oljan och grilla dem i 4 minuter
på varje sida 
eller stek dem i oljan i en stekpanna.
GRILLA Ananas skivorna 1 minut på  varje sida.
BLANDA samman ingredienserna  till dressingen
och fördela den på undersidan av bröden.
Lägg på sallad , hamburgare och ananas och garnera
eventuellt med paprika.
LÄGG  till slut på överdelen .
Tryck till och servera hamburgaren genast

GRILLAD HÄLLEFLUNDRA MED GURK- OCH MYNTAYOGHURT 4 PORT.

Hej  igen !

Den här måste Ni göra ..så himla gott !

4 BITAR 
HÄLLEFLUNDRAFILE'ER
( ca 150 g per bit eller annan fisk som
passar att grilla)
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar - mix

GURK - och MYNTAYOGHURT:
1gurka
1/2 tsk salt
1 knippa mynta
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt
2 krm salt
1 krm peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ, kärna ur och riv gurkan på grova
sidan av ett rivjärn .
Salta lätt på den rivna gurkan och låt den sedan
rinna av i en sil ca 15 minuter.
Finstrimla  myntan, skala och finhacka vitlöken
och blanda med yoghurten .
Pressa det sista vattnet ur gurkan och
vänd  i den i  yoghurten .
Smaka av med salt och peppar.

PENSLA  fisken med oljan .
Grilla fiskbitarna  på utegrill eller i grillpanna
ca 4 minuter per sida .
Krydda  med salt och peppar .

SERVERA fisken  nygrillad med GURK- och Myntayoghurten,
färskpotatis och en citronklyfta samt bröd .

En STOR skål med sallad passar också bra att servera till fisken .
Välj gärna olika salladssorter som rivs i mindre bitar .
Blanda gärna i  en burk svarta eller röda bönor samt
en vinägrettdressing  med pressad citron i stället för vinäger.

TREVLIG VALBORG !