söndag 28 juli 2019

KALL BÄRSOPPA, 4 PORT.




                      HEJSAN !
BARNDOMSMINNE,  farmor eller mormor, lockade oss barn
att  komma  för att äta denna goda bärsoppa ute !
Den här läskande soppan med hallon, jordgubbar
och nektariner (aprikoser)  passar  särskilt  bra att servera
efter en varm och solig sommardag.
Laga soppan i god tid och servera den väl kyld.

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 liter jordgubbar
2  nektariner, (då aprikoser)
3 dl hallon
2-3 msk  råsocker (då farinsocker)
1 msk pressad citron
1 dl strösocker
4 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA jordgubbarna.
Dela, kärna ur  och skär nektarinerna små bitar. (då aprikoser)
Lägg hälften av bären och nektarinerna(aprikoserna)
i en skål.  STRÖ över råsockret.
Ringla över citronsaften, blanda om och låt
marinera i 30 minuter.
RÖR ut strösockret i vattnet tills det löst sig.
KÖR resten av bären med vattnet i en mat-
beredare till en slät pure.
Passera genom finmaskig sil.
SPÄD eventuellt med mera vatten om soppan
känns för tjock.  BLANDA soppan med de
marinerade bären och nektarinerna.
SERVERA den kylskåpskall .
Garnera gärna med blad  av citronmeliss .

LYCKA TILL !


FISKGRYTA MED NUDLAR OCH BROCCOLI, 4 PORT.




                       HEJSAN !

Enkelt , snabbt  och  lätt och gott att äta när det är varmt.
Max  20 minuter att göra !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g broccoli
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl vatten
1 påse Tom KHA GAI kryddmix
1 /2 paket äggnudlar  (125 g)
500 g torsk, i bitar
salt
1 kruka koriander
1 lime i klyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i små buketter och
stjälken i tunna skivor.
Koka upp kokosmjölken, vatten och
kryddmixen i en bred kastrull.
Lägg i broccolin och låt sjuda  ca 2 min.
LÄGG i nudlarna och fisken efter 1 minut.
Låt sjuda på lägsta värmen ca 2 min,
beroende på fiskbitarnas tjocklek.
Smaka av med salt.
TOPPA soppan med färsk koriander och
pressa i limesaft .

LYCKA TILL !

MILKSHAKE MED JUICE , 2 PORT.




                          HEJSAN !

VISST är det ljuvligt gott,  med något kallt i den härliga värmen !
Smaka på denna ,  riktigt , riktigt go' !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vaniljglass
1/2 dl outspädd apelsinjuice
2 dl kall mjölk
apelsinskiva
eventuellt lite citronmeliss-blad

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ingredienserna i en skål.
Vispa kraftigt med en elvisp, mixerstav
matberedare eller mixer.
SERVERA genast i höga glas med sugrör
eller sked + 1 apelsinskiva på kanten av glaset.

LYCKA TILL !