lördag 29 augusti 2020

LINGONGLASS MED MARÄNGER, 6 PORT. Helgens efterrätt ?


LÄGG de färska lingonen i en liten skål .
Häll över ginet och låt dem stå och dra ca 30 min.
Vispa äggulor och florsocker ljust och poröst .
Rör ner lingonsylten och rör om väl .
VISPA grädden och tjock
med ca 1 cm smet .
TRYCK ner ca 12 maränger med undersidan uppåt i smeten.
Fyll på med resten av smeten och täck formen med folie .
LÅT FORMEN STÅ MINST 5 TIM I FRYSEN .
DOPPA formens botten hastigt i ljummet vatten .
Lägg ett SERVERINGSFAT över formen  och stjälp
upp glassen .
GARNERA den skivade lingonglassen
med färska lingon .

LYCKA TILL !

FISKBULLS-GRATÄNG MED BLADSPENAT, 2-3 PORT.


                      HEJSAN !

Kanske låter det lite roligt, - men dat var då himla gott !
Det finns väl fler än jag som gillar fiskbullar ?

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fryst bladspenat i bitar
1 tsk matfett
260 g fiskbullar i buljong
1 1/2 dl KELDA- ostsås
1/2 dl riven ost
SERVERA MED :
Kokt potatis eller ris
UGN :225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  spenaten och krama ur all vätska .
Smörj en ugnssäker form och fördela
spenaten i botten .
HÄLL av buljongen från fiskbullarna och
fördela dessa ovanpå spenaten .
TÄCK fiskbullarna med ostsås .
Strö över riven ost och gratinera högt upp
i ugnen, ca 10 minuter tills gratängen fått
färg och fiskbullarna är varma .
SERVERA med kokt potatis eller ris .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KÖTTFÄRS - SOPPA MED ROTFRUKTER, 2-3 PORT.


                      HEJSAN !

Sönerna kom hem från skolan en dag,
mamma, - vi har fått jättegod mat i bamba
idag ! - det var köttfärssoppa, kan inte Du göra det ?
Jodå sagt och gjort,- himla gott !
Men jag hade rotfrukter i också .

HÄR ÄR RECEPTET :
375 g krossade tomater med örter, MUTTI
3 dl vatten
1msk kalvfond eller ox-fond
150 g nötfärs
1/2 skivad purjolök
1 grovriven morot
1 palsternacka grovriven
1/3 grön squash grovriven
salt och svartpeppar
SERVERA MED :
Gott grovt bröd + 1 dl skivad purjo .
Gärna en klick turkisk yoghurt i soppan.

SÅ HÄR GÖRDU :
KOKA upp tomater, vatten och kalvfond i en gryta.
Smula ner färsen och rör om tills den smulat sig.
Koka upp .
TILLSÄTT purjolök, morot, palsternacka och squash
och koka soppan ca 10 minuter .
Smaka av med salt och peppar.
SERVERA  soppan  med  bröd + extra purjolök samt
en klick turkisk yoghurt .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Späd med vatten om soppan blir för tjock, värm igen .