söndag 6 februari 2022

PATE' MED LÖK OCH ÄPPELKOMPOTT , 4 PERSONER.

 


                                        HEJSAN !

mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g blandfärs

100 g kycklinglever

75 g rökt skinka

10 gröna oliver

2 dl grädde

2 ägg

2 msk vetemjöl

salt och pepparmix

KOMPOTT :

1 rödlök

1/2 dl vatten

1/2 dl vittvinsvinäger

ca 2 msk flytande honung

1 syrligt äpple 

SERVERING :  inlagd gurka och sallad .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader.

Finhacka levern och skär skinkan fint .

BLANDA  färsen med levern, skinkan och resten

av ingredienserna i en bunke .

Krydda med lite salt och peppar.

LÄGG över färsen i en avlång och baka i ugnen 

ca 40 minuter .

Låt pate'n svalna .

GÖR kompotten medan pate'n gräddas .

Skala löken och skär i tunna skivor.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten,

vinäger och honung och koka på svag värme i 5 min.

Skär äpplet i mindre tärningar och låt koka med mot 

slutet .  

SKÄR den färdiggräddade pate'n i skivor  och 

SERVERA med lökkompott, inlagd gurka och en sallad .


SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !



FÄRSBIFFAR MED BLOMKÅLSMOS , 4 PERSONER .

 


                                        HEJSAN  !

mm... himla  gott !

BLANDA  blomkål  och  potatis  för  ett  riktigt  gott  mos ,

till Dina biffar  gjorda  på  blandfärs .


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  blandfärs

1/2  gul lök

1 vitlöksklyfta

3 äggulor

1 dl vispgrädde

salt och pepparmix

smör / margarin till stekning 

1 1 /2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl vatten

1 dl grädde

TILLBEHÖR :
2 dl frysta lingon 1 dl socker

200 g haricots verts 

MOS :

500 g mjölig  potatis .

400 g blomkål

1 dl kräm fraiche


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA löken och riv fint .

Blanda färsen med löken och pressa ner vitlöken.

Rör  ner äggulor och vispgrädde.

Salta och krydda med pepparmix.

Forma till små biffar .

LÅT lingonen tina något och mosa sedan lite lätt 

med sockret.

KOKA haricots verts i lättsaltat vatten i 4 minuter .

HETTA upp en klick smör i en stekpanna och stek

biffarna på medelvärme ca 3 minuter på var sida .

Ta upp biffarna och koka ur pannan med fond, vatten

och grädde.

SKALA potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka

i lättsaltat vatten .

Häll bort vattnet från potatisen och blomkålen.

Blanda och mosa med en potatisstöt .

Vispa ner kräm fraiche och smaka av med salt och pepparmix .

SERVERA  biffarna med moset, haricots verts och lite lingon .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !




CURRYPANNA MED FISK OCH RÄKOR . 4 PERS.

 


                                               HEJSAN !

mm.... !

EN krämig och underbart god fisk-panna 

med räkor, lättfrästa grönsaker och ljuvlig 

smak av curry .

Dukat och klart på 30 minuter !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g sej eller annan vit fisk

salt och peppar

500 g räkor med skal

1 broccolihuvud

1/2 ananas

1 gul lök

1 röd paprika

olja till stekning

1 msk curry

2 dl grädde

3 dl fiskbuljong

1 /2 knippa dill 

SERVERING :  Nykokt  Jasminris 


SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  fisken i bitar och krydda med salt och peppar .

Skala räkorna.

DELA  broccolin i mindre buketter . 

Skär av skalet från ananasen och skär bort stocken .

Skär ananasköttet i mindre bitar .

Skala löken och skiva tunt .

Ansa paprikan och skär i tunna skivor .

HETTA  upp oljan i en rymlig stekpanna och fräs 

grönsakerna lätt .

Pudra över curry och rör om .

Tillsätt grädde, buljong och dill .

Låt grytan småputtra i ca 5 minuter .

LÄGG ner fisk och räkor .

Lägg på ett lock och låt grytan få ett uppkok.

SMAKA av med salt och peppar .

SERVERA med ris .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !