fredag 4 november 2016
OSTMÄSTARENS LASAGNE 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var jättegott !
Här är en ny variant med ägg och 2 sorters ost .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
25 g smör , eller margarin ,
2 dl riven parmesanost ,
1/2 dl vatten ,
1 burk krossade tomater ,
3 msk TOMATPURE'
3 ägg ,
1 paket lasagneplattor ,
200-400 g mozzarellaost ,
smör.
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN färsen i matfettet i en rymlig stekpanna .
Tillsätt 1 dl riven parmesanost och rör om .
Tillsätt vatten, tomater, och TOMATPURE'.
Smaka av .
KOKA äggen 10 min. finhacka dem .
Smörj en eldfast form .
LÄGG ett lager lasagneplattor i botten , häll
över köttfärssås .
Lägg över skivad mozzarellaost , hackade ägg ,
samt lite riven parmesanost.
VARVA med lasagneplattor .
Avsluta med plattor, ost och lite hyvlat smör .
GRATINERA i 225 GRADERS varm ugn ca 40 min.
mm...himla gott !
LYCKA TILL !
HÄLSOBULLAR - BRÖDBULLAR 24 ST .
HEJSAN !
Smaka på dessa !
Det är gott om fibrer i den här bullen .
Den passar bra att börja dagen med .
Skivad paprika eller tomat är gott som pålägg .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl kokande vatten ,
2 dl krossad havre eller vete ,
1 dl linfrö ,
50 g jäst ,
1 msk olja ,
2 dl färskost ,
1 tsk salt ,
1 liter grahamsmjöl ,
ca 5 dl lantvetemjöl eller matbrödsmjöl av vete ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL kokande vatten över de krossade grynen och linfrö.
Rör om och låt blandningen stå tills den svalnat ,
eller över natten .
SMULA ner jästen i bunken med krosset och rör tills
den är löst .
TILLSÄTT olja, färskost, salt, grahamsmjöl, och största
delen av vetemjölet .
Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir smidig .
Tillsätt resten av mjölet efter hand .
TÄCK degen med lätt fuktad duk och låt den jäsa till dubbel
storlek ca 45 minuter .
ARBETA degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat
bord . DELA degen mitt itu och rulla ut varje del till
en ca 4 cm tjock rulle .
Dela varje rulle i 12 bitar .
Ställ dem på smord plåt , eller med bakplåtspapper .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER och låt bullarna
jäsa under lätt fuktad duk ca 40 minuter .
PENSLA bullarna eventuellt med mjölk eller vatten
och grädda i mitten på ugnen ca 12 minuter .
LÅT bullarna kallna på galler under duk .
LYCKA TILL !
SLÄKT-KAKOR 40 ST .
HEJSAN!
Förr om åren "gick" dessa kakor runt i släkten ,
från det ena kalaset till det andra .
Möra, inte så söta kakor som formas till vackra bågar,
eftersom de gräddas på spånjärn.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
1 msk socker ,
2 msk tjock grädde ,
PENSLING OCH GARNERING :
ägg, hackad mandel, pärlsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA fett, mjöl och socker till en grynig massa .
Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg
som får vila kallt minst 1 timme .
KAVLA ut degen 2- 3 mm tjock och sporra ut remsor
lite på snedden , ca 8 cm långa och 2- 21/2 cm breda.
PENSLA med uppvispat ägg och doppa kakorna i
mandel och pärlsocker .
Lägg dem på snedden över spånjärnet och grädda
i 250 grader tills det har ljusbrun färg, 5- 6 minuter.
Lossa kakorna försiktigt när de svalnat .
Fantastiskt goda , måste smakas .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)