fredag 4 november 2016

OSTMÄSTARENS LASAGNE 4 PORT.


HEJSAN !

Det  här  var  jättegott !
Här är en ny variant  med ägg och 2 sorters ost .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
25 g smör , eller margarin ,
2 dl riven parmesanost ,
1/2 dl vatten ,
1 burk krossade tomater ,
3 msk TOMATPURE'
3 ägg ,
1 paket lasagneplattor ,
200-400 g mozzarellaost  ,
smör.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  färsen i matfettet i en rymlig stekpanna .
Tillsätt  1  dl  riven  parmesanost  och  rör  om .
Tillsätt  vatten, tomater, och TOMATPURE'.
Smaka  av .
KOKA  äggen  10  min. finhacka  dem .
Smörj  en  eldfast  form  .
LÄGG  ett  lager  lasagneplattor i  botten , häll
över  köttfärssås .
Lägg  över  skivad  mozzarellaost , hackade ägg ,
samt lite  riven  parmesanost.
VARVA med  lasagneplattor .
Avsluta  med  plattor, ost och lite hyvlat smör .
GRATINERA  i  225  GRADERS  varm ugn  ca 40 min.

mm...himla  gott !

LYCKA  TILL !

HÄLSOBULLAR - BRÖDBULLAR 24 ST .


HEJSAN !

Smaka på dessa !
Det  är  gott  om  fibrer  i  den  här  bullen .
Den  passar  bra  att  börja  dagen  med .
Skivad  paprika  eller  tomat  är  gott  som  pålägg .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
5 dl kokande vatten ,
2 dl krossad havre eller vete ,
1 dl linfrö ,
50 g jäst ,
1 msk olja ,
2 dl  färskost ,
1 tsk salt ,
1 liter grahamsmjöl ,
ca 5 dl lantvetemjöl eller matbrödsmjöl av vete ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  kokande  vatten  över  de  krossade  grynen  och  linfrö.
Rör  om  och  låt  blandningen  stå  tills  den  svalnat ,
eller  över  natten .
SMULA  ner  jästen  i  bunken  med  krosset  och  rör  tills
den  är  löst .
TILLSÄTT  olja,  färskost, salt, grahamsmjöl,  och  största
delen  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  kraftigt  i  bunken  tills  den  blir  smidig .
Tillsätt  resten  av  mjölet  efter  hand .
TÄCK degen med lätt fuktad duk och låt den jäsa till dubbel
storlek ca 45 minuter .
ARBETA  degen  lätt i bunken  och  ta  upp  den  på  mjölat
bord .  DELA  degen  mitt  itu  och  rulla  ut  varje  del  till
en  ca  4 cm  tjock rulle .
Dela  varje  rulle  i  12  bitar .
Ställ  dem  på  smord  plåt , eller  med  bakplåtspapper .
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER  och  låt  bullarna
jäsa  under  lätt  fuktad  duk  ca  40  minuter .
PENSLA  bullarna eventuellt  med  mjölk eller vatten
och  grädda  i  mitten på ugnen  ca  12  minuter .
LÅT  bullarna  kallna  på  galler  under  duk .

LYCKA TILL !

SLÄKT-KAKOR 40 ST .



HEJSAN!

Förr om åren  "gick" dessa kakor runt i släkten ,
från det ena kalaset till det andra .
Möra,  inte så söta  kakor som formas till vackra bågar,
eftersom de gräddas på spånjärn.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
1 msk socker ,
2 msk tjock grädde ,

PENSLING OCH GARNERING :
ägg, hackad mandel, pärlsocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA fett, mjöl och socker till en grynig massa .
Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg
som får vila kallt minst 1 timme .
KAVLA ut degen 2- 3 mm tjock och sporra ut remsor
lite på snedden , ca 8 cm långa och 2- 21/2 cm breda.
PENSLA med uppvispat ägg och doppa kakorna i
mandel och pärlsocker .
Lägg dem på snedden över spånjärnet  och grädda
i 250 grader tills det har ljusbrun färg, 5- 6 minuter.
Lossa kakorna försiktigt när de svalnat .

Fantastiskt goda , måste smakas .

LYCKA  TILL !