torsdag 6 oktober 2022

FARMORS GODA NÖT - KLICKAR , Riktiga Godingar , - till fikat , vardag som fest ) ca 50 st .

 

 

                        HEJSAN  !


NÖTTERNA fick jag sätta på varje kaka !

På något sätt kändes kakan godare, tyckte jag , 

 när man får vara med och baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g nötkärnor 

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

GARNERING :

ca 50 nötkärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  MAL nötterna .

3)  VISPA ägg och socker vitt och poröst .

Blanda ner de malda nötterna i äggsmeten .

4)  KLICKA ut smeten med hjälp av två 

små skedar - teskedar, på bakpappersklädda

plåtar .  

5)  TRYCK ner 1 nöt i varje kaka .

6)  GRÄDDA i mitten på ugnen tills kakorna 

är ljust bruna , ca 8 minuter .

(kanske har Du någon liten hjälpreda därhemma )

LYCKA TILL ! 

FARMORS ÄPPELRUTOR ca 35 ST . mm...! ( fikastund el bjudning) .

 


                                   HEJSAN !


Jag har så många  fina, gamla  recept från  min Farmor , 

det är så roligt att använda dem .

Trots att farmor å farfar bodde omodernt

 i Göteborg  så bakade farmor ofta i den gamla järnspisen .

Här är ett  av många recept .


HÄR ÄR RECEPTET :

35 st 

4 ägg 

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl gräddmjölk

25 g smält smör / margarin

3 - 4 äpplen 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  VISPA ägg och socker vitt och pösigt .

3)  TILLSÄTT vetemjölet blandat med 

bakpulvret,  gräddmjölken och det smälta

fettet .  RÖR samman till en jämn smet .

4)  BRED ut smeten i en bakpappersklädd 

långpanna  25 x 35 cm .

5)  SKALA äpplena , dela dem mitt itu och 

ta ur kärnhusen .  Skär halvorna i tunna skivor

och lägg dem i rader på smeten .

6)  GRÄDDA på andra falsen i ugnen tills kakan

är ljust brun , ca 20  minuter .

Strö lite strösocker över och låt kakan svalna på

galler .  SKÄR den i ca 5 x 5 cm stora rutor .

LYCKA TILL !

CHOKLADMUFFINS , 15 ST (nu ska vi fika) mm...!



                         HEJSAN ! 


mm...! 

HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör/margarin 
11/4 dl strösocker
2 ägg 
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver 
3/4 dl kallt kaffe 
GARNERING :
50 g hackad blockchoklad 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 225 grader .
2)  RÖR fett och socker poröst .
Blanda ner 1 ägg i taget .
3)  SIKTA ner vetemjölet blandat med kakaon
och bakpulvret i äggsmeten .
Tillsätt kaffet och arbeta snabbt samman till en 
smet.
4)  FÖRDELA  smeten i pappersformar som bör 
vara fyllda till 3/4 .
5)  GRÄDDA på plåt i mitten av ugnen ca 12 min .
Prova med en sticka att muffinsen är klara .
6)  STRÖ över den hackade chokladen omedelbart
efter gräddningen så att den smälter fast .
Låt kakorna svalna på galler .

TREVLIG FIKASTUND,  LYCKA TILL !