onsdag 15 december 2021

FARMOR ANNAS MANDELSKORPOR , CA 60 ST:

 


                                             HEJSAN  !

HÄR  är  receptet  på  skorporna  

som  fanns  på  kaffebordet  varje  Jul 

hos  Farmor  och många andra  hemma-bagare ,

det var då - tidens  mode i kakväg !

Så goda så !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  rumsvarmt  smör  eller  margarin

2 dl strösocker

2 ägg

75 g hackad  mandel

5 dl vetemjöl

1  tsk bakpulver 

UGN :  200 grader + 100 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

ÄGG  och  socker  röres  vitt   och  poröst .

DET  rumsvarma  smöret  röres  smidigt .

BLANDA  smöret  med  äggsmeten   och  rör  om  väl .

TILLSÄTT  den  hackade  mandeln  och  

mjölet  blandat  med  bakpulvret .

Arbeta  ihop  allt  till  en  deg .

RULLA  ut  degen  till  fyra  längder  och  

lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt  på  längden.

GRÄDDA  kakorna  i  200 graders  varm  ugn 

ca  12 - 15  minuter .

SKÄR  längderna  snett  medan  de  ännu  är  varma .

Om  DU  vill  ha  torrare  skorpor  går  det  bra  att

torka  dem  i  svag  ugnsvärme ,  100 grader, ca 20 min.

KAKORNA  går  bra  att  frysa .  mm... !


LYCKA TILL !

GOD -JUL!



JULENS DOPPE--PLATTOR , 5 STYCKEN .

 


                                      HEJSAN  !

KANSKE  är det så,  att några av oss  gillar " DOPP  i  GRYTAN "

DÅ kokar DU skinkan  och använder  kokspadet, - späder med vatten .

SEN doppar  DU brödkakorna  i spadet  och skinkan därtill !


HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ " dopp - plattor".

40 g jäst 

1 msk smör / margarin

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 1/2  msk stött anis  och  fänkål  blandat 

1 / 2  liter rågsikt 

1 -1 1/2  dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smör tillsätt vatten och värm till fingervarmt 37 grader.

LÖS jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan ,

salt,  socker,  kryddor,  rågsikt och knappt 1 dl av vetemjölet .

ARBETA  degen smidig .

LÅT  jäsa övertäckt  till dubbel storlek  ca  40 minuter .

BAKA ut  dem  till  fem  runda  plattor .

LÄGG dem  på bakpappersklädd  plåt ,  nagga  och

GRÄDDA  dem  i  225  grader  ca 15  minuter .

PENSLA  med  ljummet  vatten   och  låt  svalna  under duk .


LYCKA TILL !

GOD - JUL !




JULENS VALNÖTSBRÖD , 2 ST .

 


                                              HEJSAN  !

ETT UNDERBART GOTT BRÖD ! 

Det ingår i Farmors  recept ,

gott med  en skiva skinka på,  eller det räcker 

gott och väl med bara smör / margarin.  (mm.... ! )


HÄR ÄR RECEPTET  :

50 g jäst

50 g smör/margarin

1/2 liter mjölk

1 msk socker

1 msk salt

6 dl  matbrödsmjöl av vete 

7 dl vanligt vetemjöl

200 g  hackade valnötter .

UGN : 200 grader  ca  35  minuter .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .

Smält smör, tillsätt  mjölken och värm fingervarmt 37 grader .

Rör ut jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av degvätskan ,

socker, salt, matbrödsmjölet blandat med valnötterna .

Arbeta  sist i det vanliga vetemjölet .

Låt degen jäsa 40 minuter .

BAKA  ut till två runda limpor och låt dem jäsa ca 30 min .

Skär  med  rakblad  eller  mycket  vass  kniv några  skåror 

rakt in  från  kanten genom hela deg - höjden .

GRÄDDA  i  200 grader ca  35  minuter .

Låt svalna  under  duk .

Jag ska också säga att ; de här bröden är extra 

goda  till  julosten och vinet !

LYCKA TILL !

GOD - JUL !