måndag 22 juni 2020

VALLMOBOLLAR , CA 75 ST.



                    HEJSAN !
Till sommarens saft och drinkar !
De här var kul att göra , många blir det också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten
100 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 1/2 dl stark riven ost
2 msk blå vallmofrön

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och matfett i en tjockbottnad kastrull .
VISPA med kraftig visp ner mjölet och rör tills massan
släpper botten .
TAG då kastrullen från värmen, (risken är annars att fettet
kryper ur smeten och bollarna  blir platta ) .
LÅT svalna något .
KNÄCK ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan äggen .
BLANDA i osten . (Västerbottenost eller lagrad Prästost ) ,
samt hälften av vallmofröna .
KLICKA ut smeten på bakpappersklädd plåt (teskeds-stora)
och strö över resten av vallmofröna .
KLICKARNA blir ungefär dubbelt så stora under gräddningen .
GRÄDDA i mitten av vanlig ugn, 200 grader, 20 minuter är
lagom gräddningstid .
ÖPPNA INTE luckan under tiden, då sjunker de ihop .
NYGRÄDDADE  är lite krämiga inuti, men håller sig bra på
galler över natten, men blir då lite torrare .
BÄGGE varianterna är mmm...himla goa ' .

Mycket uppskattade !
LYCKA TILL !