HEJSAN !
De här bullarna glömmer jag aldrig,
men jag gör dem alltför sällan , för
det går inte att sluta äta dem när man
väl har börjat .
50 g jäst
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör /margarin
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g mjukt smör
1 hg färdigköpt mandelmassa
PENSLING:
1 uppvispat ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen och rör ut den med sockret och äggen
-allt på en gång.
SMÄLT smöret och häll grädde och vatten i kastrullen.
Låt allt bli ljummet och blanda med socker/ägg.
Tillsätt mjölet efter hand .
Låt jäsa 30 minuter .
KAVLA ut degen till en avlång platta.
Stryk på smöret och grov-riv mandelmassan över.
VIK degen dubbel .
SKÄR ca 2 cm breda remsor och forma till SNURROR.
LÄGG dem på bakplåtspapper eller smord plåt och
låt jäsa 20 - 30 minuter.
PENSLAS med ägg och
GRÄDDAS i 225 - 250 graders varm ugn 8 - 10 minuter.
När bullarna är färdiga , penslas de med lite smör
och vänds i strösocker.
mmm....himla gott !
LYCKA TILL !
onsdag 19 augusti 2015
ÄPPLEKAKA MED FIBERHAVREGRYN.
HEJSAN !
Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !
Sätt ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.
SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT fettet i en kastrull och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.
LYCKA TILL !
Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !
Sätt ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.
SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT fettet i en kastrull och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.
LYCKA TILL !
HALLONKAKA 10-12 BITAR .
HEJSAN !
Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !
125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon
PENSLING:
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA med att snabbt hacka samman
ingredienserna till degen .
TRYCK ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor som läggs i ett rutmönster över sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.
SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .
HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !
125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon
PENSLING:
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA med att snabbt hacka samman
ingredienserna till degen .
TRYCK ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor som läggs i ett rutmönster över sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.
SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .
HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
KALL YOGHURTSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
Den här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt som idag.
1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .
SMAKLIG MÅLTID !
Den här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt som idag.
1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)