onsdag 19 augusti 2015

RÅDAS OFÖRGLÖMLIGA BULLAR .

HEJSAN !

De här bullarna glömmer jag aldrig,
men jag gör dem alltför sällan , för
det går inte att sluta äta dem när man
väl har börjat .

50 g jäst
2 dl socker
2 ägg
2 hg smör /margarin
2 dl tunn grädde
2 dl vatten
10 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g  mjukt smör
1 hg färdigköpt mandelmassa
PENSLING:
1 uppvispat ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen och rör ut den med sockret och äggen
-allt på en gång.
SMÄLT smöret och häll grädde och vatten i kastrullen.
Låt allt bli  ljummet och blanda med socker/ägg.
Tillsätt mjölet efter hand .
Låt jäsa 30 minuter .

KAVLA ut degen till en avlång platta.
Stryk på smöret  och grov-riv mandelmassan över.
VIK degen dubbel .
SKÄR ca 2 cm breda remsor och forma  till  SNURROR.
LÄGG dem på bakplåtspapper eller smord plåt och
låt jäsa  20 - 30 minuter.
PENSLAS  med ägg och
GRÄDDAS  i 225 - 250 graders varm ugn 8 - 10 minuter.
När bullarna  är färdiga , penslas de med lite  smör
och vänds i strösocker.

mmm....himla gott !
LYCKA TILL !

ÄPPLEKAKA MED FIBERHAVREGRYN.

HEJSAN !

Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !

Sätt  ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller  bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.

SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT  fettet i en kastrull  och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.

LYCKA TILL !

HALLONKAKA 10-12 BITAR .

HEJSAN !

Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !

125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg

FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon

PENSLING:
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA  med att snabbt hacka samman
ingredienserna  till degen .
TRYCK  ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED  ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor  som läggs i ett rutmönster över  sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.

SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .

HOPPAS  ATT DEN SMAKAR !

KALL YOGHURTSOPPA 4 PORT.

HEJSAN !

Den  här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt  som idag.

1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta

SÅ HÄR GÖR DU :

Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .

SMAKLIG MÅLTID !