måndag 13 juni 2016

GAMMALDAGS CHOKLADKAKA .

 HEJSAN !

Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till   formen : smör och vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ  en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum  och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader,  45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.

                      LYCKA TILL !

DROTTNINGPUDDING 4 PORT. EFTERRÄTT .

 HEJSAN !

Den här puddingen såg så pampig ut när den
var klar, tyckte barnen, - så därav  namnet.

HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl mjölk ,
50 g smör/margarin ,
225 g strösocker ,
100 g smulat färskt vitt bröd ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 ägg delade i gulor och vitor ,
2 msk jordgubbssylt .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
Lägg mjölk, matfett och 50 g socker i en liten kastrull
och värm upp under omrörning tills smör/margarin har
smält och sockret lösts upp .
LÄGG brödsmulorna i en skål och häll över mjölk-blandningen.
Tillsätt citronskal och äggulor och rör om med en träsked tills
allt är väl blandat .
HÄLL smeten i en pajform som rymmer 1 liter, täck med folie
och grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den stelnat.
TAG ut den ur ugnen och låt den svalna.
Bred över jordgubbssylten .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner hälften av det återstående sockret  och fortsätt vispa
tills massan är styv .  Vänd ner resten av sockret och vispa på
nytt tills massan är mycket styv och blank .
BRED ut marängsmeten över puddingen , så att sylten täcks .
GÖR ETT DEKORATIVT MÖNSTER PÅ YTAN MED EN GAFFEL.
GRÄDDA i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen stelnat
och är vackert guldfärgad .
SERVERAS  varm, direkt ur formen .
(istället för brödsmulor, kan Du ta Sockerkaks-smulor )

HOPPAS ATT DET SMAKAR !       LYCKA TILL !