torsdag 8 februari 2018

FINA FISKGRYTAN ! 4 PORT.



               HEJSAN !

mmm....Njutbart !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  purjolök ,
1  röd  paprika ,
smör  till  stekning ,
7  dl  fiskbuljong ,
2  msk  hummerfond ,
1  krm  kajennpeppar ,
1/2  tsk  paprikapulver ,
3  dl  torrt  vitt  vin ,
300 - 400 g  fryst  fisk,  torsk och  lax
eller  fisk- och  skaldjursmix .
3-6  körsbärstomater ,  på  kvist ,
Garnering :dill ,  gräslök.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Strimla  purjolöken ,  skär  paprikan  i mindre  bitar .
Fräs  hacket  i  smör  i  ett  par  minuter .
Tillsätt  buljong,  fond  och  kryddor .
Låt  puttra  ihop  i  ca  10  minuter .
Häll  i  vinet,  sjud  upp  soppan  och  tillsätt   fisken .
Låt  puttra  på  svag  värme  under  lock  tills  all
fisk  är  klar .
Skålla  tomaterna  i  sjudande  vatten  under  tiden,
ta  upp  och  skala  dem .
Toppa  grytan  med  delade  tomater  och  hackad
dill  och  gräslök .
Servera  med  kokt  potatis  eller  ris .

SMAKLIG  MÅLTID !

TIPS !  Aioli  är  gott  till .

ANNAS LÅNGPANNEBRÖD 20 ST .



                          HEJSAN !

Matigt  bull-bröd  med  morötter  och  russin  !
Ost  och  marmelad  passar  bra  som  pålägg
men  de  är  ruskigt  goda  enbart  med  smör.
Går  bra  att  frysa .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst,
3/4  dl  olivolja ,
3  dl  filmjölk ,
1  dl  finriven  morot ,
1  dl  russin ,
1  tsk  salt ,
9  dl  vetemjöl ,
UGN :  225  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Värm  olivolja  blandad  med  filmjölk
till  37  grader.
Rör  ut  jästen  i  lite  av  degspadet .
Tillsätt  resterande  deg- spad .
Häll  över  deg-spadet  i  en  bunke  och
tillsätt  morot,  russin  och  salt .
Rör  ner  mjölet  i  blandningen .
Arbeta  degen  kraftigt  tills  den  släpper
bunken .
Låt  jäsa  ca  30  min.
Knåda  degen  och  kavla  ut  den  till
en  35-40  cm  stor  platta.
Lägg  den  i  en  smord  långpanna .
Sporra  ut  ca  20  bitar  och  sikta  över
lite  mjöl .
Låt  jäsa  ytterligare  15- 20  min.
Grädda  ca  20  min.

mmm.... godast  med  bara  smör, tycker jag !

LYCKA  TILL !