torsdag 10 mars 2022

DRAGONFISK , 4 port.

 


                                              HEJSAN  !


Alla äter ju inte Ärtsoppa, - även om det är torsdag ?

Så varför inte smaka denna snabba,- jättegoda fiskrätt !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g fiskfile' ,  t ex gös , torsk eller kolja

1 tsk salt

1/2 kryddmått svartpeppar 

2 dl vispgrädde

1 tsk smulad dragon

1 dl riven lagrad ost 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta och peppra fileerna .

Lägg dem i en smord ugnssäker form .

Blanda grädden med dragon .

Häll den i formen över fisken .

Strö över osten,  

Stek i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA med kokt pressad potatis,

rivna morötter , kokt broccoli  eller

kokta gröna ärter - mosa med stavmixer .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KORNBRÖD, 2 ST .

 


                                                 HEJSAN ! 


De här  Kornbröden  bakar jag emellanåt ,

de är så himla goda , med mustig smak .

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst 

2 1/2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl ljummen mjölk

2 tsk salt

1 tsk  brödkrydda

1/2 tsk kummin

5 dl kornmjöl

ca 7 dl matbrödsmjöl  av vete 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en degbunke .

Rör ut den i det ljumma vattnet .

Tillsätt mjölken , saltet , brödkrydda, kummin och  

kornmjölet samt största delen av matbrödsmjölet .

ARBETA degen väl tills den blir blank och smidig .

Lägg en fuktad duk över bunken och låt degen jäsa 

till dubbel storlek ca 1 timma .

ARBETA  degen lätt i bunken och ta upp degen på 

mjölat bakbord .

Dela den i 2 delar och forma varje del till en rund 

kaka ca 17 cm i diameter .

Lägg dem på bakpappersklädd plåt .

Nagga  med en gaffel och strö över lite kornmjöl .

Låt jäsa övertäckt med fuktig duk ca 45 minuter 

till dubbel storlek .

Sätt ugnen på 250 grader .

GRÄDDA i mitten på ugnen ca 15 minuter.

Låt kallna på galler , under bakduk .

mm...himla gott !

ALL LYCKA TILL !