HEJSAN !
TIPS !
Smält inte smöret när Du bakar vetebullar , utan tillsätt det rumsvarmt i bitar .
Det rumsvarma smöret gör degen stabilare och håller bättre kvar luften i degen,
vilket ger ett luftigare vetebröd . / TACK !
KLICKA lite vaniljkräm i kanelbullarna - är extra gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4 1/2 dl mjölk, 37 grader
1 dl strösocker
1 ägg
11 - 12 1/2 dl vetemjöl
150 g smör /margarin
rumsvarmt
1/2 tsk salt
FYLLNING 1:
200 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
FYLLNING 2 : & PENSLING
1 uppvispat ägg
1 dl vaniljkräm (färdiggjord på marsan - pulver)
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en skål eller i en degblandare .
Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp .
2) TILLSÄTT socker, ägg, och halva mjölmängden .
Klicka ner det rumsvarma smöret och blanda om .
Tillsätt resten av mjölet,* lite åt gången och arbeta
till en smidig deg . (DU kanske inte behöver allt *.)
Tillsätt saltet i slutet av knådningen .
Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats
ca 1 timme .
3) FYLLNING 1:
BLANDA rumsvarmt smör med socker och kanel .
4) TA UPP degen på lätt mjölat bakbord .
Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje bit till
platta ca 30 x 45 cm .
Fördela fyllningen på degplattorna .
Rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullarna i bitar och lägg dem i bullformar
på plåtar .
Låt jäsa på varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader .
5) FYLLNING 2 :
PENSLA bullarna med uppvispat ägg .
Spritsa ner en klick vaniljkräm i varje bulle, strö
över pärlsocker .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen ca 8 minuter.
Låt bullarna svalna .
LYCKA TILL !
HA EN TREVLIG FIKASTUND !