tisdag 11 augusti 2009

PÄRONPAJ MED VALNÖTSTÄCKE 6 PORT .

Prova att göra denna ..så himla god .

PAJDEG :
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 msk vatten
FYLLNING :
3 päron
50g valnötter
50 g smör
3 /4 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Så här gör DU :
Hacka ihop mjöl, smör och socker
till en grynig massa .
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg .
Kavla ut degen och lägg i en pajform ,
gärna med löstagbar botten 23 cm i diameter .
Nagga och låt stå kallt i 30 minuter .
Förgrädda pajskalet i 225 grader 10 min.
Skala ,kärna ur och skiva päronen .
Lägg i pajskalet och baka i 200 grader i 10 min.
Grovhacka valnötterna .
Lägg nötter matfett ,socker , mjöl och
mjölk i en kastrull .
Låt koka upp under omrörning .
Fördela smeten över päronen
och baka ytterligare i 10 min.
Servera med vispad grädde .

mmm...

HALLONTÅRTA 6-8 PORT .

Har DU ingen ugn , men känner DIG
ändå sugen att baka .. visst då gör vi det !

14 st digestivekex
100 g smör el. margarin
FYLLNING :
1,5 dl vispgrädde
1/2 liter hallon
1 äggvita
3 msk socker
1/2 krm salt
GARNERING :
1/2 liter hallon
1,5 dl vispgrädde

Så här gör DU :
Krossa kexen fint eller kör i matberedare
eller mixer.
Smält matfettet och häll det över kexsmulorna.
Rör till en deg .
Klä en rund form gärna med löstagbar botten
med degen .
Låt den stå kallt ca 20 min .
Mosa bären med en gaffel eller
kör dem till pure i en mixer .
Smaka av med socker .
Vispa grädden .
Vispa äggvitan tilsammans med
salt till hårt skum.
Rör ner hallonpuren i äggvitan .
Tillsätt grädden och rör så att
allt blir väl blandat .
Häll hallonsmeten i formen och
ställ den kallt i 2 timmar
Vispa grädden och garnera tårtan
med HELA HALLON och grädde .

dennaär underbart god , prova själv !

MARINERADE OLIVER .

Prova detta då ..
200 g svarta calamataoliver
med kärnor
1 hel vitlök
1/2 - 3/4 dl färska örter
(timjan , basilika , rosmarin , oregano .)
1 tsk sambal oelek
1 krm svartpeppar
1/2 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl rapsolja
3/4 -1 tsk salt

Så här gör DU :
Förväll de oskalade vitlöksklyftorna i ca 3 min .
Skala vitlöken .
(DU kan även förvälla färsk skalad vitlök i ca 1 min.)
Varva de väl avrunna oliverna och vitlöksklyftorna
i en vacker burk .
Vispa samman övriga ingredienser och
fyll på tills allt är täckt .
Sätt på lock och förvara i kyl .

Ni som gillar oliver och vitlök
prova detta .

LYCKA TILL .

FARMORS SMÖRGÅSGURKA .

Denna är också jättegod
både på mackan och till maten .

1 kg Västeråsgurka
5 1/4 dl vatten
3 1/4 dl socker
2 1/2 dl ättikssprit(12 % )
1 påse Winborgsgurkmix

Så här gör DU :
Lägg hela gurkor (pricka dem med en gaffel )
eller skivade gurkor i en burk eller ett krus .
Koka upp vatten och socker i en kastrull .
Tillsätt ättika och kryddmix .
Rör om .
Häll den varma lagen över gurkorna .
Sätt på lock .
Förvara gurkorna svalt i 2 dygn .

Jättegott till allt .
Prova på .

FÄRSKOST PÅ BURK .

Prova detta ..jag gillar det .
Det är lite att pyssla med
men det är det värt .

1 liter filmjölk (3 %)
3 dl gräddfil
ca 1 tsk salt
peppar
1 knippe hackad gräslök
1 kruka färsk basilika
salt nymalen svartpeppar
olivolja

Ta fram en kastrull och häll i
filmjölk och gräddfil och ljumma
till ca 50 grader under omrörning,
tills den börjar flocka sig .
Klä en saftsil med kaffefilter och
låt självrinna i rumstemperatur i ca 6 tim.
tills det blir en fast ostmassa .
Smaksätt ostmassan med salt och peppar .
Forma runda bollar som rullas i hackad gräslök .
Varva ostbollar och kvistar av basilika
i en glasburk .
Salta och peppra mellan varven .
Fyll på med olivolja tills allt är täckt .
Förslut och förvara burken svalt .

Att servera till vegetariska rätter
eller till kött eller vad DU tycker om .

LYCKA TILL .