tisdag 3 januari 2023

HEMBAKAT BRÖD , RUSTIKT LANTBRÖD , 2 ST

 

          HEJSAN  !


FRÅN  FRUKOST  TILL FEST :

 Det är något alldeles särskilt med bröd 

man bakat själv !   mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl    vatten

1 tsk jäst , 6 g (torrjäst)          

1 msk salt

3 kryddmått malen 

spiskummin

3 msk sesamfrön

750 g , ca 12 1/2  dl ,

vetemjöl special 

30 g rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HÄLL vattnet i en stor bunke .

Vispa ut jäst, kryddor och frön i vattnet .

Rör i de bägge mjölsorterna och  arbeta 

till en deg med en träslev eller kraftig 

sliickepott .

Plasta in bunken och låt och låt degen 

jäsa i nästan 2 timmar .

2)  SÄTT in 2 ugnståliga  grytor med

lock i ugnen och värm till 275 grader .

Allra bäst blir bröden i gjutjärnsgrytor ,

men vanliga grytor i metall går också bra .

3)  STJÄLP  upp degen på väl mjölat bakbord .

Dela den  och  forma  till 2 limpor med 

lätt hand och degskrapa .

4)  TA ut en gryta , lyft av locket och  lägg i det 

ena brödet .

Sätt  genast  på locket och sätt tillbaka  grytan i 

ugnen .

Gör likadant med nästa bröd .

Grädda i 10 minuter .Sänk värmen till 200 grader 

och grädda ytterligare 20 minuter .

Ta av locket och grädda i 10 minuter till .

Låt bröden svalna på galler utan bakduk .

5)  FRYS in allt bröd som inte går åt samma dag .


LYCKA TILL !