HEJSAN !
FRÅN FRUKOST TILL FEST :
Det är något alldeles särskilt med bröd
man bakat själv ! mm....så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten
1 tsk jäst , 6 g (torrjäst)
1 msk salt
3 kryddmått malen
spiskummin
3 msk sesamfrön
750 g , ca 12 1/2 dl ,
vetemjöl special
30 g rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
1) HÄLL vattnet i en stor bunke .
Vispa ut jäst, kryddor och frön i vattnet .
Rör i de bägge mjölsorterna och arbeta
till en deg med en träslev eller kraftig
sliickepott .
Plasta in bunken och låt och låt degen
jäsa i nästan 2 timmar .
2) SÄTT in 2 ugnståliga grytor med
lock i ugnen och värm till 275 grader .
Allra bäst blir bröden i gjutjärnsgrytor ,
men vanliga grytor i metall går också bra .
3) STJÄLP upp degen på väl mjölat bakbord .
Dela den och forma till 2 limpor med
lätt hand och degskrapa .
4) TA ut en gryta , lyft av locket och lägg i det
ena brödet .
Sätt genast på locket och sätt tillbaka grytan i
ugnen .
Gör likadant med nästa bröd .
Grädda i 10 minuter .Sänk värmen till 200 grader
och grädda ytterligare 20 minuter .
Ta av locket och grädda i 10 minuter till .
Låt bröden svalna på galler utan bakduk .
5) FRYS in allt bröd som inte går åt samma dag .
LYCKA TILL !