söndag 8 december 2013

JANSSONS FRESTELSE PÅ GRAVAD LAX. 4 port.

Har Ni ätit denna JANSSON ?

1 kg potatis
400 g gravad lax
1 strimlad gul lök
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
3-4 skivor tärnat vitt bröd

SKALA och skär potatisen i tunna stavar .
Strimla eller skär Laxen i små bitar.
BLANDA potatis , lax och lök i en
ugnsfast form.
Rör ihop grädde , mjölk, salt och peppar
i en skål .
Slå blandningen över potatisen i formen
och toppa med tärnat vitt bröd .
GRÄDDA i ugnen ca 50 minuter .

TREVLIG JUL-HELG!

SAFFRANSKAKA I ALL HAST . 1 ST.

Vill Du snabbt baka en SAFFRANSKAKA
och slippa jästid - ta bakpulver !
Det blir en härligt porös och saftig kaka -
kanske något till LUCIAKAFFET !

4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 krm stött SAFFRAN
GARNERING:
russin och hackad mandel

Så här gör Du:
BLANDA  mjöl , socker och bakpulver
i en bunke .
Finfördela matfettet i blandningen.
Rör ut SAFFRANET i mjölken och arbeta
snabbt in det i mjölblandningen .
HÄLL smeten i smord , bröad , rund form
och strö över russin och hackad mandel .
GRÄDDA i 200 grader i mitten av ugnen
tills kakan känns torr, 30-35 minuter.

LÅT kakan stå en stund innan den stjälps
upp på galler att kallna under duk .

Jag tycker SAFFRANSKAKAN är godast
nygräddad , medan den ännu är lite varm-ljummen.

Väl värd att prova, mmm...
TREVLIG LUCIA !

MOSTER MARGITS KNÄCKEBRÖD CA 16 KAKOR .

mmm... hembakat knäckebröd är
en verklig delikatess.
Prova Du också !

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1/2 msk anis
1/2 msk kummin
1/2 msk fänkål
9 dl GROVT rågmjöl
3-4 1/2 dl vetemjöl
UGN: 275 grader

Så här gör Du:
LÖS upp den smulade jästen i vattnet .
Tillsätt anis, salt, fänkål och kummin
och det mesta av mjölet .
ARBETA samman till en smidig deg
som får jäsa ca 40 min.
TA upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 16 bitar .
Forma bitarna till runda bullar,
täck över dem och låt jäsa ytterligare
ca 25 minuter .
KAVLA ut bullarna DIREKT PÅ PLÅTEN
till runda TUNNA kakor ca 20 cm
i diameter .
Använd KRUSKAVEL till de sista tagen .
Tag ut ett HÅL i MITTEN.
NAGGA !
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen 4-5 min.
Låt de kallna på plåten .
FÖRVARA brödet torrt .

ALL LYCKA TILL !
GOD - JUL !

ÄPPELLÄNGD SOCKERFRI . 1 ST.

Den här äppellängden är en riktig godbit
med äpplen, kanel och nötter
som hör JULEN till.

5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER Strö
100 g smör /margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
GARNERING:
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER Strö
2 tsk kanel
1 påse Hasselnötsspån
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
BLANDA samman mjöl , bakpulver
och SUKETTER Strö .
Finfördela margarinet i mjölblandningen
till en grynig massa .
TILLSÄTT ägget och mjölken .
Arbeta snabbt ihop till en deg .
Häll smeten i en smord och bröad
avlång form .
SKALA kärna ur och skär äpplet
i tunna klyftor .
Blanda samman kanel och SUKETTER Strö
Doppa äppelklyftorna i det .
Stick ner dem i smeten .
Strö Hasselnötsspån över.
GRÄDDA kakan mitt i ugnen ca 35-40 min.

Kakan är godast nygräddad .

TREVLIG JUL!

ROSENKNOPPAR 25 ST SOCKERFRITT .

mmm.. lätta , spröda , vackra kakor.

100 g smör /margarin
1 1/2 dl SUKETTER Strö
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
sockerfri sylt

Så här gör DU:
RÖR margarinet riktigt smidigt .
Tillsätt SUKETTER Strö och rör det poröst .
BLANDA mjölsorterna och arbeta in
mjölet i margarinsmeten.
SPRITSA ut degen som små ROSENKNOPPAR
på  bakpappersklädd plåt och lägg en
klick sylt mitt på kakorna .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen  ca 10 min.

Kakorna går bra att frysa.
LYCKA TILL !

TREVLIG JUL !

LÄTTBAKTA KOKOSKAKOR 24-25 ST . SOCKERFRIA .

Att få de här läckra kakorna i en vacker burk
väcker alltid uppskattning !

100 g smör /margarin
4 msk Hermesetas Lätt Strö
1 1/ 2 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
UGN:175 grader .

Så här gör Du:
RÖR smör och Lätt Strö poröst.
Blanda i kokos och vetemjöl .
FORMA till bollar , som läggs
på bakpappersklädd plåt .
Platta till dem något med en gaffel .
GRÄDDA mitt i ugnen  ca 8-10 min.

De går bra att frysa .

mmm... så goda !
TREVLIG JUL !

JULENS KRYDDKAKOR, SOCKERFRITT. 25 ST.

Vanliga pepparkakor  går inte att baka utan socker
och sirap så därför bakar vi en enklare sorts kryddkakor.
De här är goda !

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk mald kardemumma
1 dl Hermesetas Lätt Strö = 1 dl strösocker
100 g smör /margarin
1 litet ägg
 UGN 175 Grader .

Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en skål
och smula ner smöret .
Tillsätt ägget och arbeta ihop degen .
RULLA degen till en längd som skärs i 25 bitar.
Rulla varje bit till bollar som läggs på bakpappers-
klädd plåt .
Tryck till bollarna med en gaffel .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen tills de har fått
fin färg  ca 15 minuter .
Låt kakorna kallna på plåten.
De går bra att frysa .

GOD - JUL  !