tisdag 22 mars 2011

KÖTTFÄRSPAJ MED ROTFRUKTER. 4-6 PERSONER.

mmm...Smaka på!

PAJDEG:
1,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Grahamsmjöl
125 g Smör/Margarin
3 msk kallt Vatten

FYLLNING:
1 stor gul Lök
2 msk Smör/Margarin
300 g Köttfärs
4dl riven Palsternacka
2dl grovriven Morot
1-2 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar
1 tsk Timjan
2 Ägg
2 dl Mjölk
3 dl riven Ost.

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 200 grader.
Finfördela smöret i mjölet.
Tillsätt vatten och arbeta
snabbt ihop till en deg.
Snabbast i matberedare.
Tryck ut degen i en ugnssäker
form och låt den vila i 15 min.
FÖRGRÄDDA sedan pajskalet mitt
i ugnen i ca 10 minuter.
Skala och hacka löken.
Stek den mjuk i smör på svag värme.
Öka värmen och lägg i köttfärsen.
Smula sönder den med gaffel.
Blanda ner de rivna rotfrukterna.
Smaksätt med salt o peppar o timjan.
Lägg köttfärsröran i Pajskalet.
Vispa samman ägg o mjölk och
häll i formen.
Strö över osten.

GRÄDDA 20-25 minuter eller
tills äggstanningen stelnat i mitten.

Detta är både gott och billigt.
Jag har haft det som Bjudmat,
det var jättelyckat.

Så DU, var inte rädd för att prova.
LYCKA TILL.
Å" TREVLIG SAMVARO.

KÅLPUDDING. 4 PORT.

Vad gillar DU detta då?
mm...

3 dl kokt Ris
+
3,5 dl vatten
700 g Vitkål
1 msk Smör/Margarin
1dl Vatten
1 Buljongtärning
1 msk Kinesisk Soja
400 g Köttfärs
1 gul medelstor gul Lök
1tsk Salt
2 krm Svartpeppar
ev 1 dl klippt Persilja
2-3 dl Mjölk
Smör till pensling

Så här gör DU:
Ugnsvärme 200 grader.
Börja med att koka riset,om
DU inte har överblivet kokt ris
från tidigare.
Tag bort vissna kålblad och
skär bort kålstocken.
Skär kålen i småbitar.
Bryn smöret i en gryta,
lägg i kålen.
Rör om så att kålen blir
lätt brynt,men absolut inte bränd.

Lös upp buljongtärningen i kokande vatten.
Häll blandningen och sojan i kålkastrullen.
Rör om och låt puttra sakta under lock.
ca 15-20 minuter.
Rör samman köttfärs,hackad lök,ris salt
och peppar och ev persilja.
Arbeta in så mycket mjölk att smeten
blir ganska lös.
Lägg kål i botten av en ugnssäker form
(ca 1,5 liter).
Därefter halva köttfärssmeten,kål,
resten av färsen och resten av kålen.

Pensla överst med lite smält smör.

GRÄDDA i 200 graders ugn på nedersta falsen
så länge att färsen är genomgräddad
och kålen fått fin färg.
Räkna med 30 minuter.
Kokt potatis och lingonsylt är givna tillbehör.

SMAKLIG MÅLTID!

KORV MED KRYDDIGT TÄCKE. 4 PORT.

Detta gillar jag!
Vad säger DU?

400 g Falukorv
1 gul Lök
1 burk krossade Tomater(400g)
1 tsk Rosmarin
1 dl hackad Persilja
2 pressade Vitlöksklyftor
2 dl riven Ost med smak

Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka bitar.
Skala och finhacka löken.
Blanda lök och tomatkross i en ugns-
eller microsäker form.
(en form med rundade hörn ger jämnast värme i micron.)
Blanda persilja,krossad rosmarin,
vitlök och ost.
Fördela blandningen över korven.
Tillaga utan lock i microvågsugnen
på full effekt i ca 8 minuter.
I vanlig ugn i 225 grader ca 15 minuter.

SERVERA: med Nykokt Pasta och en råsallad.

Snabbt och enkelt .
LYCKA TILL!