söndag 11 oktober 2020

BIRGITTAS , GRAHAMSBRÖD MED POTATIS, 11 RUNDA KAKOR.




                                          HEJSAN  !

SAFTIGA  OCH   LÄTTÄTNA   BRÖDKAKOR
SÅ  LÄTTA  ATT  BAKA  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  filmjölk  eller  vanlig  mjölk
1/2  tsk  salt
50  g  jäst
1  msk  rörsocker  eller
strösocker
175  g  kokt  riven  potatis 
6  dl  grahamsmjöl 
2  dl  vetemjöl
1  tsk  brödkrydda

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jästen i  lite  av  mjölken .  Ljumma  resten  av  mjölken  
till  ca  37  grader  och  häll  över  jästen .
Tillsätt  övriga  ingredienser,  sist  vetemjölet .
Rör  ihop .  LÅT  degen  jäsa  till  dubbel  storlek  ca  1  timme .
Spara  1  dl  till  utbakning .
TAG  upp  degen .    ARBETA  den  på  nytt  en  liten  stund .
Dela  den  i  11  bitar,  som  formas  till  runda  kakor .
5 - 8  cm  i  diameter .   NAGGA  kakorna .
LÅT dem  jäsa  ca  20  minuter  på  bakpappersklädd  plåt 
och  grädda  dem  sedan  i  250  grader ,  tills  de  fått  fin  färg 
ca  10  minuter .

LYCKA  TILL !


BIRGIT ,  var  min  arbetskamrat  under  många  år .

NÄR  det  blev  gröt  över på  avdelningen ,  turades vi  om
 Birgit  och  jag  att  baka  bröd av gröten , som sedan  serverades 
till pat.                   En  himla  fin  tid !