söndag 7 november 2021

DESSERT , ÅNGADE PÄRON MED CITRON OCH INGEFÄRA , 6 PERS.

 

                                       HEJSAN  !

NÅGON  dag  under  veckan  får  vi  väl  ha  en  dessert  !

Så  varför inte  idag ?

PÄRONEN  behåller  mycket av  sin  smak  och  får  en  

lagom  mjuk  konsistens  när  de  kokas  i  ånga .


HÄR ÄR RECEPTET :

TILL   6  PERS :

4 päron

1 citron

 1 bit ingefära ( ca 5 cm )

1/2  vaniljstång

1 dl vatten 

1/2  dl  strösocker

TILLBEHÖR :  vaniljsås 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  halvera  päronen .

BORSTA  citronen noga i  ljummet  vatten 

och  skär  den  i  skivor .   Skala och  skiva  ingefäran .

Fördela  citron  och  ingefära  över  päronen .

SNITTA  vaniljstången  och  skrapa  ut  vanilj - fröna .

Blanda  fröna  med  vattnet .  Lägg  vaniljstången bland

päronen  och  häll  över  vaniljvattnet .  Strö över socker.

ÅNGKOKA  päronen ca 20 minuter i 100 grader .

SERVERA  varma  eller kyl och servera senare .

mm....!  himla gott !

LYCKA TILL ! 


HJÄRTEGOD KAKA , 8 - 10 bitar .

 


                                       HEJSAN  !

 NOVEMBER MÅNAD  verkar gå med stormsteg,  redan 7 november .

Snart är det dax för FÖRSTA ADVENT och JULBAKET 

Men idag bjuds denna kaka .

HÄR ÄR RECEPTET PÅ HJÄRTEGOD  KAKA :

150 g smör /margarin

3 ägg

1 3 /4  dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 

ca 2 msk marmelad, från flaska eller tub

GARNERING :

1/2 - 1 dl marmelad från flaska eller tub 

1 passionsfrukt + lite marmelad 

UGN 175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret .   Vispa ägg och strösocker poröst .

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten .

Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet .

HÄLL smeten  i  en  hjärtformad  form .  Om Du inte har en 

sådan kan Du  använda en rund form ,  ca  26 cm  i  diameter ,

och sedan skära till kakan  som  ett  hjärta .

Ringla på lite  marmelad  och  dra  med  en  gaffel  genom  smeten

några  gånger .  GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen  25 - 30  min.

Låt  kakan  kallna .

GARNERING :  RINGLA  på  marmeladen  och  bred  ut  den .

Blanda  innanmätet  av  en  passionsfrukt  med  lite  marmelad 

och  forma  ytterligare  ett  hjärta  ovanpå .

Så himla fint !


TREVLIG FIKASTUND  och  LYCKA TILL !