måndag 7 december 2020

POTATISSOPPA & KASSLER 4 PORT . mmm...!


                                  HEJSAN  !

SOPPAN  doftar  underbart när  DU  lagar  den - och  ännu  godare  smakar  den ! 
Även den som säger sig,  - inte gilla  soppa,  tycker 
den är god ! Man kan ju alltid  SMAKA ,- men behöver inte äta upp !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  potatis
1  purjolök
1  msk  smör/ margarin
9  dl  hönsbuljong
150  g  kassler
1  tsk  salt
2  kryddmått  svartpeppar
1/2 dl  finhackad  persilja

SERVERING  :
knäckebröd +  morotsstavar 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SKALA  potatisen  och  skär  den i  skivor .
Strimla  purjolöken .
HETTA  upp  smöret  i  en  kastrull  och  
fräs  potatis  och  purjolök.
Tillsätt  buljongen och  låt  koka  tills  
potatisen  och  är  mjuk .
SKÄR  bort  fettranden  på  kasslern  .
Skär  köttet  i  små  bitar  och  lägg  dem  
i  soppan .
SMAKA  av  med  salt  och  peppar  .
STRÖ  över  den  hackade  persiljan  före
servering  .

SMAKLIG  MÅLTID  och  GOD  JUL !

SMÅ - BRÖD TILL JUL - KAFFET , - KANELKAKOR .




                                          HEJSAN  !

SMÅBRÖD   bör  bevaras  i  täta  burkar.  LÅT  dem  svalna  ordentligt  innan 
de  läggs  i  burk ,  annars  kan  de  lätt  bli  mjuka  och  sega.
DU  kan  också  djupfrysa  dem .
TAG  fram  dem  och  lägg  upp  dem  på  ett  serveringsfat  innan  DU  sätter
på  kaffevatten ,  så  är  de  lagom  tinade  när  kaffet  ska  drickas .
Så  himla  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
150  g  smör / margarin
1 1/2  dl  strösocker ,  ca  125 g
1  ägg
3 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN ,  ca  200 g
1  tsk  bakpulver
2  tsk  kanel 
3  msk  strösocker
UGN  :  200  GRADER 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  strösocker  vitt  och  poröst .
TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  ordentligt .
BLANDA  vetemjöl  och  bakpulver .
TILLSÄTT  mjöl-blandningen  till  smeten .
Arbeta  raskt  ihop  degen  och  låt  den  vila
kallt  i  ca  1  timme .
BLANDA  kanel  och  socker  på  ett  fat .
BAKA  ut  degen  till  finger- tjocka  längder .
Skär  dem  i  ca  10  cm  långa  bitar .
RULLA  varje  bit  i  kanel - och socker -
blandningen  och  forma  bitarna  till  ett  S .
GRÄDDA  KAKORNA   i  ugn  vid  200  grader
tills  de  verkar  torra  och  genomgräddade,  ca  
10  minuter .
LÅT  KAKORNA  SVALNA  PÅ  GALLER .

GOD  JUL !