måndag 30 september 2019

RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN , 1 LIMPA = 15 SKIVOR..



             
                                 HEJSAN !

Höstgott !  Servera gärna det nybakta brödet
med krämig avokado . mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 små rödbetor
25 g jäst
3 dl vatten
7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
+ extra till formen
2 tsk salt
2 tsk timjan
smör/margarin till formen

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.

SKALA och riv rödbetorna.
RÖR ut jästen i kallt vatten .
Tillsätt övriga ingredienser och
arbeta degen med en slev 5 min.
SMÖRJ och mjöla en avlång bröd-
form (ca 11/2 liter).
Häll i degen och låt jäsa 1 1/2 timme
under bakduk.
SÄTT in brödet  längst ner i ugnen ,
sänk  till 200 grader  och grädda 1 tim.
LÅT svalna något och stjälp upp .

LYCKA  TILL !

PÄRONSOPPA MED VANILJKRÄM OCH BISOTTI, 4 PERS.




              HEJSAN !

mmm...!  Milt och gott att sörpla
till dessert med goda små tillbehör !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl vatten
1/2 vaniljstång
1/2 citron
1 kanelstång
1 dl strösocker
4 päron

TILL SERVERING
1/2  burk  vaniljkesella  (a' 250 g )
4  biscotti,  t ex med saffran

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten, vaniljstång, citron,
kanelstång och  strösocker .
SKALA  och tärna päronen smått .
Tillsätt dem till lagen och koka 5 min.
LÅT soppan kallna .
SERVERA  med  vaniljkesella och biscotti.

LYCKA TILL !

TIPS !




            HEJ !

Glöm inte det allra enklaste till efterrätt -
strö kanel och socker på äpplehalvor och
och mikra några minuter .
Hjärtans gärna, -med en skopa glass på !

TACK !

HALLONDESSERT 4 PERS .




                         HEJSAN !

mmm... så himla gott !
Efterrätt kan Du ha när som helst,
efter fisk och soppa är det extra gott !
HÄR ÄR RECEPTET :

2 msk smör /margarin
2 dl havregryn
1/2  dl farinsocker
6  dl hallon
5  dl CREME Fraiche
1/2 dl GELE- socker Multi

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet  i  en  stekpanna .
FRÄS  havregryn och farinsocker i
fettet .  Ställ åt sidan .  Rensa  hallonen .
VARVA  CREME Fraichen  och
hallonen  i  fyra  glas.
STRÖ  på  havrefräset.  SERVERA  direkt.

LYCKA TILL !

ROSTADE ROTFRUKTER , 6 PORT.



                    HEJSAN !

Med  mustiga  höstsmaker .
Är  gott  till  allt , köttfärs,
korv eller bara som det är.
Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3-4  potatisar  (300 g)
2-3  morötter (300 g)
2  palsternackor (300 g)
1  bit  rotselleri (200 g)
6  vitlöksklyftor
1 påse  stek- lök (250 g) - röd och gul lök.
1  burk  kikärter (410 g )
1/2 citron
2  msk olivolja
1 1/2 tsk rosmarin
1/2  tsk  salt + 1  krm  svartpeppar
1  kruka  bladpersilja, plockad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .

SKALA och skiva potatis och rotfrukter.
Skala vitlök och stek -lök .
BLANDA rotfrukter ,  hela vitlöksklyftor
och stek-lökar, kikärter, pressad citronjuice,
( lägg även i citronhalvan efter pressning),
olja, rosmarin, salt, peppar och persilja i
en ugnssäker  form .
ROSTA  i  ugnen  till  fin  färg  ca 30 min.

LYCKA  TILL !



TIPS ! ASIATISK SESAMDRESSING.




                       HEJSAN !
LAGA  SUNT !
En  härligt  nötig  dressing  som  revolutionerar
den enklaste grönsallad .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 msk  japansk  soja
1 tsk honung
1 lime

SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA  sesamfröna  gyllenbruna  i en
torr  stekpanna.
VISPA  ihop  sesamolja, rapsolja, soja
och honung.  Pressa i limejuicen.
BLANDA  i sesamfröna och ringla dressingen
över en grönsallad .

TACK !