lördag 14 juni 2008

KLAPPGRÖT. 4 PORT.

Det här måste Ni göra.

5 dl vatten
2 dl svartvinbärssaft
1 dl mannagryn
2 tsk maizena.

Så här gör Du :
Koka upp saft och vatten
och vispa ner mannagrynen.
Låt gröten koka i 3 minuter
under omrörning.
Rör ut maizena i lite kallt vatten
och vispa ner i gröten.
Koka ett par minuter.
Vispa gröten kraftigt i en stor skål
tills den blir lätt och luftig.
Servera med kall mjölk till.

men Du kan äta utan mjölk också.

för mej ett barndommsminne!
men prova Du också.
Det blir väldigt lätt ,det smakar inte som gröt.

PLOMMONSAFT.

Har Du möjlighet till plommon
så prova denna goda saft.

2 l (1kg) plommon
3 dl vatten
6 dl (500 g)socker till
varje liter avrunnen saft
1 c-vitamintablett.

Så här gör Du :
Skölj plommonen.
Skala sorter med beska skal,
doppa dem i hett vatten
och dra av skalen , men låt
kärnorna vara med.
Lägg plommonen i en syltgryta.
Häll på vattnet och låt koka i 10 min.
Krossa plommonen mot grytans kant
med en slev.
Häll upp i silduk och låt självrinna
i ca 30 min.
Rör inte i massan!
När det har runnit färdigt mäter Du saften.
Koka upp och tillsätt sockret.
Koka upp igen och skumma väl.
Tillsätt c- vitaminet .
Rör om.
Häll upp på väl rengjorda
varma flaskor.

Så ,nu är det klart!
jättegott.

GRAHAMSKEX. 60 ST .

De här är riktigt goda.

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 msk socker eller
strösötningsmedel
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 g smör
1 dl mjölk

Så här gör Du :
Mät upp alla de torra ingredienserna
i en stor bunke.
Tillsätt smöret och hacka samman
till en smulig massa.
Tillsätt mjölken och arbeta
snabbt samman till en deg.
Täck degen med en handduk
och lägg kallt att vila i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut den kalla degen tunt
på mjölat bakbord och nagga den väl.
Tag med runt mått ut tunna plattor,
ca 6-7 cm i diameter.
Lägg dessa på bakpappersklädd plåt.
Grädda kexen i mitten av ugnen
i ca 6-7 min.

Prova!

PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.

4 konserverade persikohalvor
ca 1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån

Så här gör Du
Lägg persikorna på ett ugnsäkert fat
och fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvitan till hårt skum
och rör försiktigt ner sockret.
Lägg smeten ovanpå persikorna,
strö över mandeln.
Grädda i 175 grader tills
marängen fått lite färg,ca 10 min.

Festligt och gott!

KOLAPAJ 8 bitar.

hej igen !

PAJDEG
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
KOLAFYLLNING
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
100 g mörk blockchoklad
1/2 dl blandade hackade nötter
GARNERING
4 skivade kiwifrukter eller
annan valfri frukt
1/2 dl rostade mandelspån
vispad grädde

Så här gör Du.
Smält fettet till degen och blanda
det med mjöl,socker och salt.
Arbeta samman och fördela i en smord
pajform med diametern 24 -26 cm .
Låt vila svalt i 30 min.
Nagga botten med en gaffel och grädda i
15-20 min. varm ugn.
Pajbottnen ska ha fått lite färg.
Blanda alla ingredienserna till
kolafyllningen utom nötterna i
en tjockbottnad kastrull.
Koka upp tills det bubblar ordentligt.
Koka samman till kolasås på svag värme.
ca, 20 min. Hacka nötterna och vänd ner i smeten.
Fyll pajskalet och låt pajen svalna.
Skala och skiva kiwin och fördela
som en krans runt pajkanten.
Rosta mandelspån i en torr panna
tills de får färg och garnera pajens
mitt med dem.

Servera med vispad grädde.

om Du vill kan Du utesluta frukt och nötter
och istället stryka ett tunt lager grädde
ovanpå kolasmeten.

mmmm! det här är mumsfillibabba.