fredag 21 mars 2014

SKAGENPAJ MED ÄGG & STENBITSROM. 4-6 PORT.

Smaka på denna ! mmm...
Såväl pajskal som fyllning
kan förberedas dagen innan .
Sen är det bara att lägga  upp
och garnera precis före servering.

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
1 dl hackad dill
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1kg räkor, oskalade
8 salladsblad
2 dl CREME FRAICHE
1 dl majonnäs
50 g Stenbitsrom
1 dl hackad dill
2 kokta ägg
1 citron
UGN:
225 grader

Så här gör DU:
PAJDEG:
MIXA ingredienserna till en deg- boll .
Tryck ut degen i en pajform och låt
vila kallt i 30 minuter .
GRÄDDA pajskalet i 20 minuter .
Låt svalna helt .
FYLLNING:
SKALA räkorna men spara några oskalade
till garnering .
Lägg salladsbladen i pajskalet.
Blanda CREME FRAICHE , majonnäs ,
stenbitsrom och dill.
BRED ut krämen över salladsbladen .
Lägg på de skalade räkorna , skär ägg och
citron i klyftor och fördela vackert på pajen .
DEKORERA med de oskalade räkorna och
lite dill.

Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !

FÄRSFYLLDA SPETSPAPRIKOR MED TACOFYLLNING 4 PORT.

Det här gillar barnen och vi också !

500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
4 spetspaprikor i blandade färger
2 1/2 dl avrunna majskorn (ca 170 g)
150 g riven ost
gräddfil
tortillachips
sallad
UGN:225 GRADER.

Så här gör DU:
TILLAGA  köttfärsen med tacokryddan
enligt anvisningen på kryddförpackningen.
Tillsätt majskorn .
DELA paprikorna försiktigt på längden ,
kärna ur , men behåll gärna stjälkfästet .
Förväll halvorna 2 minuter i rikligt med
kokande saltat vatten .
Låt rinna av .
Lägg dem tätt på en plåt med bakpapper .
FYLL halvorna med färsen , strö över
ost och gratinera 10 minuter mitt i ugnen .

SERVERA med gräddfil , tortillachips
och sallad .

Fredagsmys ?
LYCKA TILL!

ITALIENSK LASAGNE 4-6 PERSONER.

Det finns många varianter på lasagne .
Det här är min , - utan köttfärs !
Jag blev bjuden på  denna variant
på min arbetsplats ,  ALLA älskade den ,
 receptet fick jag .

2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad, basilika , oregano , timjan
2 - 3 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 stor morot
2 dl riven stark ost
10 - 12 lasagneplattor

SÅS:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 - 5 dl mjölk
salt och peppar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj
en ugnsfast form .
Skala löken .
Skiva den tunt och pressa vitlöken .
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Häll i tomatkrosset och kryddor.
Låt såsen sjuda under lock i 20 minuter .
Rör ner chilisås och tomatpure .
SKALA och riv moroten fint .
Blanda ner den .
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Fräs smör med mjöl och späd med mjölken
till en sås .
Låt den sjuda ett par minuter .
Krydda .
VARVA tomatsås , lasagneplattor , vit sås
och riven ost ett par gånger .
AVSLUTA med vit sås och riven ost .

TÄCK med folie och grädda i 40 minuter
mitt i ugnen .
TAG bort folien efter halva tiden .

SMAKLIG MÅLTID !