lördag 2 november 2019

FRESTANDE NÖTGIFFLAR, 16 ST. utan jäst.




                         HEJSAN !

mmm...! Gifflarna fylls med färdig NÖTMASSA
perfekt om Du får oväntat besök.
De är allra godast direkt.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
175 g smör /margarin
1 dl mjölk
FYLLNING :
100 g hasselnötsmassa
1/2 dl grovhackade nötter
PENSLING och GARNERING :
1 ägg
30 g mörk choklad
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, bakpulver och socker i en skål .
SKÄR det kylskåpskalla matfettet i tärningar
och finfördela det i mjöl-blandningen.
Tillsätt  mjölken och arbeta snabbt samman till
en deg, gärna i matberedare .
DELA degen i två delar .
Kavla ut varje del till en rund kaka , ca 30 cm i
diameter .
Dela den i åtta lika stora snibbar .
FYLLNING :
KLICKA eller bred på lite nötmassa och strö på
lite grovt hackade nötter på varje snibb.
Rulla ihop.  Lägg  gifflarna med  spetsen neråt på
en plåt med bakplåtspapper.
PENSLING & GARNERING :
PENSLA med lätt uppvispat ägg och GRÄDDA  i
mitten av ugnen  12 - 15 minuter .
DEKORERA  med smält choklad.

LYCKA TILL !


APELSINDRINK , 2 PERS.




                              HEJSAN !

Smaka på det här !

MIXA saften av 1 apelsin,  2 dl  mjölk
1 banan och 1 tsk färsk riven ingefära.
HÄLL upp i glas med isbitar .
SERVERA  med 2 riskakor  med 2 tsk smör
och  2 msk kaviar .

Som mellanmål eller ?



HALLONPAJ MED VIT CHOKLAD , 6 - 8 PORT.




                   HEJSAN !
Visst, kan man väl längta efter hallonpaj ?
-trots sommaren är förbi !

Varför inte,
Piffa till smulpajen med vit choklad,
det blev en helt annan paj - så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g hallon
150 g röda vinbär
1 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
25 g hackad vit choklad
SMULDEG :
150 g smör/margarin
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
ca 50 g hackad vit choklad
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG bären i en smord pajform , ca 24 cm i diam.
Blanda socker, potatismjöl och vit choklad.
Strö det över bären .
SMULDEG :
SMÄLT fettet .  Blanda mjöl och socker .
Rör samman med smöret till en smulig massa.
Fördela smuldegen ovanpå bären.
GRÄDDA mitt i ugnen , ca 20 minuter.
Strö chokladen och grädda ytterligare 5 - 10 minuter.

HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !


RÅGBULLAR, 16 ST.




                         HEJSAN !

Hembakta Rågbullar,- är det godaste av alla brödsorter som jag bakar .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 msk honung
200 g rågmjöl
ca 250 g vetemjöl ,  BERTE QVARN .
lite vatten eller olja att pensla med.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i ljummet vatten.
Tillsätt olja, salt, honung och rågmjöl .
Tillsätt först hälften av vetemjölet och
därefter lite i taget .
KNÅDA degen med ungefär 200 tag så
att den blir slät och blank .
Dela degen i 16 lika stora bitar och forma
dem till avlånga bullar eller platta fyrkantiga kakor.
LÄGG en bakduk över bullarna och låt dem
jäsa på plåten i 30 minuter .
Pensla med lite vatten eller olja och pricka bullarna
med en gaffel .
GRÄDDA i 200 graders varm ugn .
Gräddningstid 15 minuter .

LYCKA TILL !


SQUASHSOPPA MED ÖRTKLICK, 4 PORT.



                 HEJSAN !

SQUASHSOPPAN har härlig smak
av både vitlök och basilika ,....mmm, himla god !
Ibland har jag stått frågande vad jag ska göra
med denna grönsak ?  -en soppa kanske !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher
4 potatisar
1 purjolök
1 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
ÖRTKLICK  :
4 msk matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad basilika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR squash, potatis och purjolök i bitar .
Fräs dem hastigt i olivoljan i en kastrull .
Häll över buljongen .
Låt puttra drygt  10 minuter .
KÖR soppan i en mixer, låt dock bara drygt
hälften av buljongen följa med (spara resten ).
Häll tillbaka soppan i kastrullen .
Späd till bra konsistens.
Smaksätt med salt och peppar .
PRESSA ner vitlöksklyftan i matlagningsyoghurten
och tillsätt basilika och salt .

SERVERA röran till soppan .

LYCKA TILL !