lördag 15 oktober 2011

LERGRYTEBRÖD. 1 STORT BRÖD.

Hej, har DU en lergryta?
I så fall kan DU baka detta bröd.

50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk stött fänkål
1 dl russin
5 dl grahamsmjöl
eller lantvetemjöl
ca 8 dl rågsikt
2 tsk olja

Så här gör DU:
SMÄLT margarinet i en kastrull.
Häll i vattnet och låt blandningen
bli ljummen,(37grader).
Smula jästen i degbunken och rör
ut den i lite av degspadet.
Häll i resten.
TILLSÄTT salt,fänkål,russin och
det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank
och låt den jäsa under duk ca 40 min.
BLÖTLÄGG under tiden LERGRYTAN
I 15 MINUTER och låt den rinna av.
Pensla grytan med oljan.
ARBETA samman degen på mjölat
bakbord.
FORMA den till en rund bulle,
som läggs i lergrytan.
LÄGG locket på glänt och låt
bullen jäsa i 30 minuter.
Slut till locket och ställ
in grytan i KALL UGN.
sätt UGNEN PÅ 200 GRADER OCH
GRÄDDA i 1 timme sedan ugnen
blivit uppvärmd.
KOLLA med en sticka att brödet
blivit genomgräddat.
LÅT brödet svalna i grytan med
locket väl på glänt.
Skär brödet tunt.
Brödet går att frysa.

Jättegott bröd, prova gärna.
LYCKA TILL!