onsdag 10 september 2008

MIN GODA KIWIMARMELAD

Nu är det kiwi-dax
gör denna god marmelad.

Skala och hacka 10 kiwifrukter grovt.
Blanda ner 3/4 kg syltsocker
och 1 hel kanelstång.
Koka ca 10 min. under omrörning.
Ta bort skummet på ytan.
Häll upp i ren glasburk.
Förvara marmeladen i kylskåp.

Så himla gott på en rostad .

EXOTISK GRÖNSAKSGRYTA 4 PORT.

Ibland är det gott med bara grönsaker
prova den här.

1 gul lök
1 röd paprika
500 g broccoli
olja
1 tsk curry
1 dl vatten
1 dl passerade tomater
100 g torrostade jordnötter

Så här gör Du:
Skala och skär löken i klyftor.
Skär paprikan i tärningar.
Dela broccolin i buketter.
Hetta upp oljan i en wok
eller i en vid panna.
Fräs curry , lök, paprika
och broccoli någon minut.
Tillsätt vatten och tomater
och låt grönsakerna bli genomkokta.
Hacka nötterna och strö över.

Servera gärna med kokt ris.

gott.

LÄCKER LASAGNE 4PORT.

Med keso istället för ostsås
blir lasagnen en riktig smalrätt.

500 g naturell Keso
4 - 6 lasagneplattor
400 g tinad bladspenat
4 skivor rökt lax
salt ,peppar
Sås:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl riven mager ost

Så här gör Du:
Varva keso , lasagneplattor,bladspenat ,
lax och kryddor i en form.
Smält smöret i en teflonkastrull.
Pudra över mjölet och späd med mjölk
till en slät sås.
Låt den sjuda i några minuter.
Fördela såsen på toppen av lasagnen.
Strö över ost .
Tillaga ca 30 minuter i 200 grader
tills den fått fin färg.

detta är jättegott ,prova !

SNABBA SLARVBULLAR

De´här bullarna behöver inte knådas.

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Häll på fingervarmt vatten.
Och rör tills jästen löser sig.
Arbeta in salt , havregryn och mjöl.
Degen ska vara ganska lös .
Arbeta degen länge och låt
den jäsa minst 1 timme .
(då kan Du göra något annat under tiden.)
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg upp degen på mjölat bakbord
utan att knåda.
Skär " bullstora" bitar och
lägg direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa i 20 minuter.
Grädda i ca 10 minuter.

Klart, färdiga att smaka på med smör o´ost .

FILMJÖLKSLIMPA MED FRÖ . 2 LIMPOR.

Denna är kul att göra ibland.

1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön - kärnor
1 dl linfrö
1 dl russin
(1 dl hasselnötter)-om Du vill.
7 dl vetemjöl

Så här gör Du:
Rör samman filmjölk, bikarbonat ,
sirap och salt.
Tillsätt grahamsmjöl , rågmjöl,
solrosfrö ,linfrö, russin,
ev. hasselnötter och vetemjölet.
Rör tills allt är blandat.
Smörj eller klä 2 avlånga brödformar
med bakplåtspapper.
Fördela degen i dem.
Ugnsbaka i nedre delen av ugnen.
i 200 grader 60 minuter.
Låt limporna svalna
stjälp sedan upp dem
och låt dem kallna på galler
under bakduk.

Märkte Du något ?
Det är ingen jäst
Visa Dina halvstora barn .
Så kanske det blir hembakat
på lördagmorgon.

Lycka till.

SMAKSÄTT MOSET . 4 port

Nu kommer snart vinter- potatisen
å då kan vi göra gott hemlagat potatismos.

1 kg potatis
2- 2 1/2 dl varm mjölk
1 msk smör eller margarin
salt , o peppar.
Så här gör Du:
Skala potatisen och skiva den.
Koka potatisen mjuka i
lättsaltat vatten.
Häll av vattnet.
Kör med el - vispen till mos.
Späd med varm mjölk till
lagom konsistens.
Tillsätt matfett och smaka av
med salt , o peppar .
Rör eller vispa till ett luftigt mos.

så himla gott!

SMAKSÄTT moset.
Riven lagrad ost.
Hackade örter
Smörfräst vitlök eller lök.
Hackade marinerade soltorkade tomater.
Fransk senap.
Riven pepparrot.
Tärnat stekt bacon.

Prova Dig fram .

KANTARELLSOPPA 4 PORT.

Svamptider.
Då kan Du prova denna smarriga soppa.
200 g frysta kantareller eller
lika mängd konserverade
2 msk flytande margarin
1 purjolök
7 dl vatten + 1 1/2 msk
vilt & kantarellfond( eller
grönsaksbuljong )
1 dl matlagningsgrädde
salt, vitpeppar
ett par kvistar färsk oregano

Så här gör Du:
Skiva purjolöken.
Stek svamp och purjolök i margarinet .
Tillsätt buljongen och låt
alltsamman puttra nå´n min.
Kör soppan slät i en matberedare,
häll tillbaka i grytan och smaka av med
matlagningsgrädde, salt o´peppar.
Häll soppan i skålar, dekorera med
oreganokvistar och ev. lite fräst svamp
som inte körts i matberedaren.

mmm så goott!

APRIKOSSPÄCKAD KOTLETTRAD 4 PORT.

Läcker bjudmat tycker jag.

ca 1 kg benfri kotlett
ca 1 1/2 hg torkade aprikoser
1 1/2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
1 msk torkad rosmarin
3 msk olja +1 msk soja
ev grädde
ev, mjöl
TILLBEHÖR:
råstekt potatis
sockerärter

sky
UGN: 175 grader +EN STEKPÅSE

Så här gör Du:
Lägg aprikoserna i blöt i lite
kallt vatten en stund om de är torra.
Gör ett par hål tvärs igenom hela
kotletten med hjälp av t ex
skaftet på en trägaffel.
Stoppa tätt med lätt saltade
aprikoser i hålen.
Gnid in köttet med kryddorna
och pensla med olja och soja.
Lägg det i stekpåsen .
Förslut den med en klämma
och klipp upp ett litet hörn.
Lägg påsen med köttet i en ugnssäker
form och ställ i nedre delen av ugnen.
Stek i 1 1/2 timme.
Nu har Du fått en massa steksky i formen.
Häll över stekskyn i en kastrull
tillsätt ev, lite grädde och
red med lite mjöl.
Skär upp köttet.

Nu önskar jag Er en riktigt
god middag.
Varför inte bjuda svärmor.