fredag 16 oktober 2020

MOAS FRESTELSE, 4 PERSONER .





                                       HEJSAN  !

DET  HÄR  RECEPTET  KOM  TILL  NÄR  BARNEN VILLE
ÄTA    " JANSONS FRESTELSE " -UTAN ANSJOVIS !   
PRECIS SOM VI VUXNA GJORDE .  HELT  OMÖJLIGT 
TÄNKTE JAG FÖRST -  I STÄLLET  UPPFANNS  
MOAS  FRESTELSE .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6  potatisar
1 - 2  purjolökar
4  hg  blandfärs
3  dl  kaffegrädde
2  msk  smör /margarin
2  tsk  salt
1  tsk  curry
1/2  tsk  vitpeppar
1/2  tsk  krossad  rosmarin

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt .  Blanda i  den  skurna  purjon
bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  ugnsfast  form  och  lägg  i  ett  lager  
potatis  och purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  ovanpå  
potatisen - purjolöken  i  formen .
TÄCK  med  ett  lager  potatis- purjolök  och  låt
rätten  först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden   och  låt  stå  ytterligare
ca  40 - 45  minuter .

SERVERA  med  olika  sorters  blad och tärningar av fetaost , 
i  glasburk , + småtomater .

SMAKLIG  MÅLTID   och  LYCKA TILL !

ALLA  i  familjen  äter  denna  underbart  goda  rätt,  till  middag   emellanåt .

LASAGNE MED KYCKLING OCH SPENAT , 6 PERS. mmm...!




                                               HEJSAN  !

SUPERGOD  LASAGNE  MED  KYCKLING  OCH  SPENAT  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  msk  smör/margarin
5  dl  mjölk
3  dl  grädde
1  dl  vitt  matlagningsvin
salt,  vitpeppar
1  stor  purjolök
2  msk  olivolja
200  g  färsk  spenat
4  grillade KYCKLINGFILE'ER
eller  8 - 9  grillade  ben-  och
skinnfria  kycklinglår 
1  pkt  färska  lasagneplattor,
ca  15 x  20  cm
200  g  riven  gratängost

TILL  SERVERING :
4  dl  riven  ost
3  msk  hackad  basilika
små-tomater
småbladssallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  mjölet  och  fräs  under  omrörning,  
ca  1  minut .
Tillsätt   mjölken  i  omgångar  under  omrörning .
 Blanda  i  grädden  och  vinet, sjud  ca  5  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Låt  svalna  ca  10  minuter .
SKIVA  purjon  och  fräs  den  i olja  ca  5  minuter .
Blanda  ner  spenat,  ta  pannan  av  värmen  och
rör  om  tills  spenaten  blir  mjuk .
Låt  svalna  och  krama  ur  överflödig  vätska .
DELA  kycklingen  i  bitar .
Sätt  ugnen  på  200  grader .
Smörj  en  långpanna  ca  30 x 40  cm  .
Häll i  ca  1  dl  av  såsen .
VARVA  lasagneplattor  i  4  - 5  lager  med 
purjo- och  spenat,  kyckling,  ost  och  vinsås .
Avsluta  med  sås  och  ost .
Täck  med  smörad  ugnsfolie .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ca  30 min.
Låt  kallna  och  skär i  bitar .
LÄGG  lasagnebitarna  i  smorda  ugnssäkra  formar.
Strö  över  osten .
Garnera  i  nedre  delen  av  ugnen ca  15  minuter.
SERVERA   med  småbladssallad   och  tomater .

LYCKA  TILL  !
.

KRÄMIG RÄKOMELETT MED MOROTSSALLAD . 4 PERS.




                                      HEJSAN  !

mmm...!
UNDERBART  GO' !
FRUKOST ,   LUNCH ,  ELLER  MIDDAG 
VÄLJ  SJÄLV  !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
6  ägg
1  dl  vatten 
4  tomater 
300  g  gröna  ärter
4  dl  skalade  räkor,  ca  280  g
1  stor  riven  morot  ca  150  g 
4  dl  strimlad  sallad 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Vispa  ihop  ägg,  vatten  och  salt .
LÄGG  tärnad  tomat,  ärter  och  
räkor  i  en  form  med  bakplåtspapper
i  botten .
HÄLL över  äggsmeten  och  grädda 
mitt  i  ugnen  tills  äggsmeten  stannat
ca  20  minuter .
BLANDA  riven  morot  och  grönsallad 
att  servera  till .

SMAKLIG  MÅLTID  !