fredag 26 oktober 2018

GROVT SOLROSBRÖD , 2 ST. i KORG.




                       HEJSAN !

Himla gott bröd måste jag säga .
*Vid sista jäsningen , lade jag degen i en mjölad korg med fint mönster
för att jäsa. TA det försiktigt när Du vänder upp brödet från korgen
så behålls mönstret från korgen . Lägg på bakpappersklädd plåt.(INTE KORG I UGNEN !)

NU BÖRJAR VI !
50 g jäst
5 dl mjölk                                              
2 msk olja                                
150 g solrosfrön
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli
400 g BERTE QVARN = vetemjöl
350 g rågmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :)
SMULA ner jästen i en degbunke .( Använder Du torrjäst läggs det i mjölet)
Värm mjölken till fingervarmt , häll 1 dl över jästen och rör ut den .
Häll i resten av mjölken.  Tillsätt olja, solrosfrön, salt, vetekli, vetemjöl
och det mesta av rågmjölet . Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa
övertäckt till dubbel storlek  i  rumstemperatur .
ARBETA  igenom degen lätt och forma den till 2 runda bröd .
*Lägg i korgar eller på plåt med bakplåtspapper.   Låt jäsa till  nästan  dubbel storlek .
PENSLA  kaffe eller vatten, strö över mjöl.
Snitta ett kors i båda bröden ,( om Du inte använder korg )
Baka bröden på nedersta falsen  i 200 grader ca 45 minuter .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !
       


TIPS !




                     HEJSAN !

BAKA  SAFTIGARE !

Ersätt  hälften av  mjölken till mjuka kakor med gräddfil.

Använd rumsvarmt smör istället för smält  till mjuka kakor.
Det ger en lite tyngre smet,  men saftigare bakverk .

Tack !

HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE, 30 ST.



                    HEJSAN !

RUSSIN,  - Havrerutor fyllda med russin och en kräm på CREME Fraiche.
Jättegoda och saftiga .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin
1 dl socker
2 1/2 dl havregryn (vanliga)
2 1/2 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
KRÄM:
2 1/2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
4  äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 dl russin
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör/margarin och socker  vitt .  Tillsätt havregryn, vetemjöl
och bikarbonat .   Rör ihop till en deg .
DELA degen i två delar.  Kavla den ena till en platta, 20x30 cm
på en bakpappersklädd plåt .  Grädda i 200 grader, i 10 minuter.
KOKA en kräm av CREME Fraiche, grädde, socker, äggulor  och potatismjöl.
Vispa den tills den tjocknar  och låt den koka upp .Tillsätt vaniljsocker och  russin .
BRED krämen över den bakade  degplattan .
Sänk  temperaturen  till 175 grader .
SMULA resterande  över  vaniljkrämen  och grädda  ytterligare 20 minuter.
LÅT kallna .  Skär i fyrkanter .

LYCKA TILL !