fredag 10 november 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .
HEJSAN !
Nu är jag inne på det här med hembakat knäckebröd .
Det är inte så arbetsamt som man kan tro och smaken
är väl värd det lilla extra .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter vatten ,
1 tsk salt ,
2 tsk kummin ,
1 msk olja ,
ca 12 dl grovt rågmjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och rör tills
jästen löser sig .
Arbeta in salt, kummin , olja , rågmjöl
och det mesta av rågmjölet .
Lättast går det förstås att arbeta degen
i maskin .
Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme ,
gärna längre .
Sätt ugnen på 250 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord och
arbeta igenom den .
DELA degen i ungefär 20 delar och kavla
ut varje del till tunna kakor ungefär lika
stora som en assiett.
Kavla efter med kruskavel eller nagga med
en gaffel .
Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda 2 kakor åt gången 7 - 8 minuter.
LYCKA TILL !
PANNBRÖD MED OLIVER .
HEJSAN !
Det här är ett lätt bakat bröd, som är godast när det är nybakat .
Det kan smaksättas på olika vis , men jag har valt
oliver och soltorkade tomater , mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 paket jäst ,
2 1/2 dl vatten ,
1/2 tsk salt ,
8 - 10 kärnfria svarta oliver ,
5 - 6 soltorkade marinerade tomater ,
1 dl grahamsmjöl ,
ca 5 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingerljummet vatten .
Hacka oliver och tomater i mindre bitar.
Blanda ner dem, salt och det mesta
av mjölet .
Arbeta helst degen länge och väl .
Låt jäsa minst en timme .
Sätt ugnen på 250 grader .
Häll degen i en långpanna , klädd med
bakplåtspapper .
"Fös " ut degen med mjölade händer så
den blir någorlunda jämnt fördelad .
Låt jäsa ca 20 minuter .
Grädda ca 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)