fredag 10 november 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .



                    HEJSAN !

Nu  är  jag  inne  på  det  här  med  hembakat  knäckebröd .
Det  är  inte  så  arbetsamt  som  man  kan  tro  och  smaken
är  väl  värd  det  lilla  extra .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
1/2  liter  vatten ,
1  tsk  salt ,
2  tsk  kummin ,
1  msk  olja ,
ca  12  dl  grovt  rågmjöl .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingervarmt  vatten  och  rör  tills
jästen  löser  sig .
Arbeta  in  salt,  kummin ,  olja ,  rågmjöl
och  det  mesta  av  rågmjölet .
Lättast  går  det  förstås  att  arbeta  degen
i  maskin .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  minst  1  timme ,
gärna  längre .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Ta  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och 
arbeta  igenom  den .
DELA  degen  i  ungefär  20  delar  och  kavla
ut  varje  del  till  tunna  kakor  ungefär  lika
stora  som  en  assiett.
Kavla  efter  med  kruskavel  eller  nagga  med
en  gaffel .
Lägg  bröden  på  plåtar  klädda  med  bakplåtspapper.
Grädda  2  kakor  åt  gången  7 - 8  minuter.

LYCKA   TILL !

PANNBRÖD MED OLIVER .




                 HEJSAN !

Det  här  är  ett  lätt  bakat  bröd,  som  är  godast  när  det  är  nybakat .
Det  kan  smaksättas  på  olika  vis ,  men  jag  har  valt 
oliver  och  soltorkade   tomater ,  mmm.... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1/2   paket  jäst ,
2 1/2  dl  vatten ,
1/2  tsk  salt ,
8 - 10  kärnfria  svarta  oliver ,
5 - 6  soltorkade  marinerade   tomater ,
1  dl  grahamsmjöl ,
ca  5  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA   jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingerljummet  vatten .
Hacka  oliver  och  tomater  i  mindre  bitar.
Blanda  ner  dem,  salt  och  det  mesta 
av  mjölet .
Arbeta  helst  degen  länge  och  väl .
Låt  jäsa  minst  en  timme .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Häll  degen  i  en  långpanna ,  klädd  med 
bakplåtspapper .
"Fös "  ut  degen  med  mjölade  händer  så 
den  blir  någorlunda  jämnt  fördelad .
Låt  jäsa  ca  20  minuter .
Grädda  ca  20 - 25  minuter .

LYCKA  TILL !