lördag 5 november 2022

MINA GROVA TEKAKOR , 16 st , (frukost, lunch , kväll) .

 


                          HEJSAN ! 


Dessa tekakor har jag gjort i urminnes tider .

Receptet stod i farmors bakbok .

Jag tar en nypa brödkrydda i mjölet  .  

(nypa,= mellan tummen och pekfingret ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl ljummen mjölk

100 g smält smör/ margarin

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

ca 1 liter matbrödsmjöl av vete

PENSLING :

uppvispat ägg / eller vatten


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  jästen i en bunke .

Rör ut den i den ljumma mjölken .

Tillsätt fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet

samt största delen av matbrödsmjölet .

Arbeta degen kraftigt i bunken tills den

blir blank och smidig .

Täck med fuktad duk och låt degen jäsa 

till dubbel storlek , ca 30 minuter .

2)  ARBETA degen lätt i bunken och ta 

upp den på mjölat bakbord .

Dela den i 16 delar .

Klappa ut varje del till en rund kaka 

ca 12 cm i diameter .

Lägg dem på smorda / bakpappersklädda 

plåtar .  Nagga med en gaffel .

Täck med fuktad duk och låt jäsa till 

dubbel storlek , ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

3)  PENSLA  tekakorna med uppvispat ägg /

eller vatten  och grädda i mitten på ugnen 

ca 8 minuter .

Låt tekakorna kallna på galler, under duk .


LYCKA TILL  !