HEJSAN !
Dessa tekakor har jag gjort i urminnes tider .
Receptet stod i farmors bakbok .
Jag tar en nypa brödkrydda i mjölet .
(nypa,= mellan tummen och pekfingret ) .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
100 g smält smör/ margarin
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 1 liter matbrödsmjöl av vete
PENSLING :
uppvispat ägg / eller vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen i en bunke .
Rör ut den i den ljumma mjölken .
Tillsätt fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet
samt största delen av matbrödsmjölet .
Arbeta degen kraftigt i bunken tills den
blir blank och smidig .
Täck med fuktad duk och låt degen jäsa
till dubbel storlek , ca 30 minuter .
2) ARBETA degen lätt i bunken och ta
upp den på mjölat bakbord .
Dela den i 16 delar .
Klappa ut varje del till en rund kaka
ca 12 cm i diameter .
Lägg dem på smorda / bakpappersklädda
plåtar . Nagga med en gaffel .
Täck med fuktad duk och låt jäsa till
dubbel storlek , ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 250 grader .
3) PENSLA tekakorna med uppvispat ägg /
eller vatten och grädda i mitten på ugnen
ca 8 minuter .
Låt tekakorna kallna på galler, under duk .
LYCKA TILL !